World Strongest Man

World’s Strongest Man 2015 Малайзия

За първи път от 2002 г. насам квалификациите за финалите на WSM се проведоха в Малайзия, на юг от Куала Лумпур в град Путраджая. Супер, каква напрегната битка!

30 от най-силните мъже на планетата се събраха на едно място, всичките с една цел – да бъдат коронясани за най-силният мъж на планетата за 2015!

Купи SBD

Както вече ви информирахме, състезателите бяха разделени в 5 потока с по 6-ма спортисти във всеки, от които само първите двама на челото се класират за големия финал.

Поток 1 – Шоу, Карън, Бишоп, Оберст, Барон, Форсмарк

Откриването на първия поток започна в драматичен стил. Двукратният шампион Брайън Шоу се очакваше да победи в Loading Race Barrels, но в действителност канадецът JF Caron взе максимален брой точки.

На следващата дисциплина тяга, Шоу си отмъсти на Карон като направи 8 повторения срещу канадските 7; което постави двамата в горната част на общото класиране с по 11 точки. Германецът Робърт Оберст изненадващо завърши последен към този момент. От друга страна, новият претендент, Брит Адам Бишоп изравни най-доброто си постижение от 370 кг на тяга … 3 пъти!

Оберст се прегрупира в следващото състезание и сподели победата със Шоу като вдигна 4 пъти в гигантския дъмбел. Полската звезда Барон отпадна от състезанието на този етап поради контузия – счупване на крак.

В дисциплината Kettlebell Throw американецът изхвърли 7 пъти без усилие и остана единственият спортист, който успя да направи това във всички потоци. Оберст си осигури второто място, като изпревари Карон само с две стотни от секундата.

В предпоследната дисциплина дърпане на камион, въпреки голямата жега и влажност Шоу единствен изтегли 17.5 тонния камион на 25 м, завършвайки на 46.48 секунди. Втори стана Карон, а след него се наредиха с еднакъв брой точки великанът от Швеция Форсмарк и германецът Оберст.

При камъните на Атлас, Шоу пренесе с лекота 3, докато Форсмарк се справи с 4; поставяйки под изключително напрежение Карън, който трябваше да излезе след него. Независимо от това, канадецът вдигна 4 камъка за по-кратко време от шведа и така си осигури място на големия финал. Германецът завърши състезанието на колене, без дъх и явно контузен. Големите победители станаха Шоу и Карън.

 

Поток 2 – Бьорнсон, Kobylarz, Саватинов, Хикс, Наги, Тигпен

Тук безспорно фаворит беше исландецът Hafthor Julius Bjornsson.

Надпреварата в Loading Race Barrels беше в полза на Бьорнсон, като нашият Митко Саватинов зае 2-ро място само на 17 секунди след него. Британецът Греам Хикс изтърва 160 кг – гума върху крака си още в началото на състезанието, което го отведе до медицинския пункт.

Норс Хамерс, тези три тежки съоръжения, чието тегло варира от 161 до 172 кг се оказаха препъни камък за много от състезателите. В действителност, от всичките потоци само Бьорнсон успя да обърне всичките три.

Rafa Kobylarz завърши втори в тази дисциплина, за да запази своята квалификационна кампания жива, но тя отново беше катастрофална за Хикс и както изглежда той беше влошил травмата, която претърпя в предишната надпревара. Друг, който не издържа на скандинавските чукове беше Josh Thigpen,  който рухна под тежестта на първия чук, макар че шансовете бяха добри и реални за американеца.

На клека Греам Хикс успя да направи 2 повторения с 320 кг, но явно се чувстваше не добре и левият му крак поддаде малко. След това той окончателно напусна състезанието.

Бьорнсон, клекна с трико за клек, за разлика от финала на 2014 и завърши с 5 повторения, като за кратко излезе напред в резултата. Тогава напред излезе Josh Thigpen, като успя да направи 6 повторения. В генералното класиране Thigpen сега беше само едно място и една точка след Саватинов, който стоеше твърдо на важното второ квалификационно място, а Бьорнсон беше на върха.

На следващата дисциплина The Basque Circle с 279 кг тежести, след страхотните опити на Rafa Kobylarz и Митко Саватинов, отново Bjornsson спечели  и третата си победа от четирите дисциплини. Thigpen не успя да се възползва от набраната победна инерция и завърши четвърти пред Nagy. Това постави Саватинов на второ място с 15 точки, а зад него Rafa и Thigpen – все още здраво в играта.

Предпоследната дисциплина гигантски дъмбел щеше да реши много неща. Thigpen игра с бурсит в десния лакът и това се оказа голям удар за мечтите му за финала. Rafa Kobylarz наложи темпо с 4 повторения и оказа натиск върху българската надежда Саватинов, но това съвсем не повлия на стремежа към финала на бившия Circus Strongman, който атакува полесражението с 8 повторения! Когато Bjornsson пристъпи към гирата, мълния удари небето (това съвсем не е шега) – въпреки това той остана хладнокръвен и разкъса ризата си след 2-то повторение, като че ли запазвайки силите си за камъните на Атлас, а може би и за Големия финал!

Битката за камъните на Атлас беше последната между Rafa Kobylarz и Митко Саватинов. Полската звезда приключи с 4 камъка за 36 секунди, а Митко го отвя  със същия брой камъни, но с 8 секунди по-бързо, за да се превърне в първия българин, достигнал до The Grand Final, където той ще се присъедини към могъщия Hafthor Julius Bjоrnsson.

Поток 3 – Големия Z, Shahlaei, Шивляков, Бест, Магнусон, Nystrom

Много от феновете я наричат “Групата на смъртта”, след като бяха обявени потоците. Без съмнение Зидрунас Савикас беше преобладаващият фаворит за класиране, но кой ще е вторият? За съжаление, този поток завърши в крайна сметка силно намален, след като много  от спортистите получиха наранявания.

В състезанието Loading Race острието Z взе максимален брой точки, макар и с доста бавно време. Shahlaei взе 2-ро място, което е много по-добро от това през 2014 в това състезание.

Но след това дойде ред на скандинавската чуковете. Те отбелязаха края на квалификационните надижди за Shahlaei, след като вторият чук падна и му откъсна бицепс. Емоционално Shahlaei изглеждаше победен, но можем да бъдем сигурни, че той ще се бори отново скоро. Big Z спечели това състезание, а Shivlyakov спокойно пълзеше в класирането преди Magnusson, Nystrоm и Best който заемаше последното място.

С клека дойде следващата драма – Best и Nystrоm двамата имаха неуспех с тежест от 320 кг – 0 повторения за тях. На руснака Шивляков му се усмихна щастието с клек с 6 повторения, но след това Big Z го отнесе  с цели 9 повторения. Харизматичният Bennie Magnusson имаше шанс да върне своята кампания обратно на пистата тук, но се контузи сериозно още след 1-то повторение. Той падна назад, изрева и стисна десния си квадрицепс.

От 6 момчета, останаха 4. Големия Z и Шивляков вече се чувстваха много удобно, а и имаха голяма преднина пред Nystrom и Бест. Четирикратният шампио и руснакът оставаше да си осигурят 1-во и 2-ри места в следващите 2 състезания, Dumbbell Press и дърпането на камион и те лесно затвърдиха местата си за The Grand Final на камъните на Атлас.
Групата на смъртта наистина регистрира няколко жертви през 2015.

Поток 4 – Загерис, Феликс, Раджиковски, Притчет, Ван Стаден, Lysenko

Голям поток. На първото състезание Loading Race (Barrels), Загерис спечели с време, което е точно зад триумфа на Тор в поток 2. Острието на тягата, 49-годишният Felix направи най-доброто, което някога е правил за WSM групите, печелили на тягата (и си остава непобедим) и Basque Circle – единственият му незначителен провал беше разочароващото хвърляне на Kettlebell, където завърши на последно място – но се върна с победа в играта, за да стигне до финалите.

Загерис водеше групата до Камъните на Атлас, където той капитулира и невероятният полет на Притчет му осигури мястото на финала. Притчет е пети, трети, трети, четвърти, трети в първите 5 състезания, а Загерис първи , трети, трети, първи и втори и в крайна сметка първото място на Притчет в последното състезание и последното за Загерис измени коренно ситуацията. Две точки разделят 2-рото място за Притчет и 3-тото място за Загерис накрая.

Поток 5 –Бърк, Szymanski, Хол, Беслак, Карусо, Хансен

Майк Бърк е постоянен във всяко отношение, като спечели състезанието Loading (гуми) с невероятното под 40 време. Хол направи бавен старт в най-лошото си състезание, но спечели следващите 2 събития и поведе в групата. Белсак се справи, но се забави в състезание 5 – дърпане на камион, а Szymanski също се справи трудно. Хол победи Szymanski с 0.3 секунди на дърпането, което въпреки че не е от решаващо значение, му даде предимство.
На последната дисциплина камъните на Атлас, Бърк и Хол финишираха 1 и 2-ри, което ги изтласка до финала. Белсак завърши трети с 3,5 точки след Хол, докато Szymanski е още 1.5 точка зад него.

Финалите

Изумителен старт на Халфтор на Super Yoke, но това щеше да е единствената дисциплина, в която той щеше да спечели. Shaw спечели тягата за повторения и състезанието на дърпане на камион, за да стигне на позиция, която е на половин точка от целта. Големия Z постигна дългоочаквания си напредък на Power Stairs и след това лог лифта, като печели и двете състезания, за да поеме водачеството с половин точка. Той пробва световния рекорд за лог, но не успя.

Битката сред топ 3 претендентите за титлата беше само с 2.5 точки разлика между тях, каква кулминация само! Хол се беше възстановил и сега беше само на 3,5 точки след третото място. На камъните и Халфтор регистрира изключително разочароващ резултат! В дуела, Шоу спечели след като Z прави огромна грешка, той се хлъзна на един камък, което му струваше титлата.

Шоу стана World’s Strongest Man за 2015 и трикратен шампион!

Еди Хол завърши четвърти като цялостно силно представяне – четвърти на Super Yoke беше един добър старт, второто място на тягата, което му осигури място на подиума. Четвъртото място на камиона го задържа в играта, но го изхвърли от топ 3, а след това той не беше уверен на Power Stairs, където финишира шести. Той отново се прегрупира в лог лифта и завърши втори, получавайки шанс за място на подиума – но остана втори на камъните само с 0.3 след победителя Шоу. Това не беше достатъчно, за да спечели последното място на стълбичката.

Халфтор стана 3-ти, което го поставя за четвърти път в челната тройка на състезанията WSM, оставайки само на 0,5 точки след второто място на Big Z.

top-3-small-1024x683

Какво представление направиха всички те и какво състезание, продължава през 2016!

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here