Тяга

Тяга

Тягата е едно от трите упражнения при състезанията по пауърлифтинг.

Купи SBD

Това е най-мощното упражнение, тъй като в тази дисциплина тежестите са най-големи, по-големи даже от тези при клек.

[box]Най-голямото предимство на тягата се състои в това, че  при това движение участват практически всички мускули на тялото, както при вдигането на щангата така и при стабилизирането на тялото и запазване на равновесие.[/box]

Тягата е идеална за развиване на цялата телесна мускулатура, от изпълняване на това упражнение даже обемът на врата се уголемява.

При изпълнение на тяга работят следните мускули: квадрицепси, прави гръбни мускули, седалищни мускули, адукторни мускули на бедрата, трапецовидни мускули на гърба, широк гръбен мускул, предмишници. Изпълнението на упражнението изглежда просто: спортистът пристъпва към щангата, която лежи на платформата, хваща я с ръце за лоста, свива леко крака в коленете, огъва кръста, прави вдишване и с поглед право напред вдига щангата, изправяйки краката, после гърба и накрая прави движение с раменете. Изпълнението на упражнението става естествено, защото по същия начин човек вдига тежести, за да избегне травми. В действителност, тягата е доста травмоопасно упражнение ако не се спазва техниката за изпълнение (както и всяко друго упражнение, по принцип). При правилно изпълнение няма опасност от травми.

Има няколко вида тяга. На състезания се допускат “класическа” тяга и тяга в стил “сумо”. Съществуват  още “мъртва” тяга и “треп-бар” тяга.

Класическата тяга е най-старият стил тяга, който е пренесен в пауърлифтинга от тежката атлетика. За да изпълните това упражнение, започнете с леко разкрачване на краката, малко повече от широчината на раменете. След това със смесена хватка (едната ръка да е обърната към вас, а другата настрани от вас) хванете лоста така, че ръцете ви да са извън коленете.

От това положение издърпайте щангата нагоре като разтягате бедрата и коленете до пълно изправяне, дръпнете раменете назад в горно положение. После свалете щангата чрез огъване на кръста и коленете. При този стил основното натоварване пада върху мускулите на гърба, краката участват само в началото, при вдигането.

Препоръчва се за спортисти със силен гръб, слаби крака и къси ръце.

Eric Lilliebridge's Deadlift

Тяга стил сумо – Това е нов вид тяга, измислена специално за пауърлифтинга. Смисълът й се свежда до по-широкото разкрачване на краката и ръцете се спускат надолу от вътрешната страна на бедрата. Ръцете се поставят малко по-близо една до друга на лоста. Основното натоварване вече е в мускулите на краката. Прочети още за сумо тягата тук 

Сумо Тяга

Съществува още и тяга с изпънати бедра, която обаче не е състезателна дисциплина, но някои все пак я правят. Разликата при нея е, че тя се изпълнява с напълно изправени крака.

Упражнението започва от основната позиция на традиционната тяга. Може да поискате да стъпите на блок, поставен върху платформата, за да не опре щангата в пода когато я свалите (при другите стилове искате щангата да докосне пода). След това свалете лоста до пръстите на краката като огънете бедрата. Огънете съвсем леко коленете при спускането с изправен кръст, огъвайки го съвсем леко в долната част. Със сгънати колене вдигнете щангата като изпънете бедрата до изправено положение, издърпайте раменете леко назад. Свалете щангата на пода.

Треп-бар тяга повече или по-малко си е чиста мъртва тяга, като се използва специална U-образна щанга, вместо традиционната с прав лост. При този стил  застанете вътре в щангата с крака, разкрачени на широчината на раменете или по-малко. Клекнете и хванете двете странични дръжки на щангата. Вдигнете щангата като изпъвате бедрата и коленете до пълно изправяне. Дръпнете раменете малко назад когато сте в изправено положение. Свалете щангата на пода като сгънете коленете леко напред, докато бедрата свийте леко назад, дръжте гърба изправен и коленете да сочат посоката на краката.

Интересно нали, 4 вида тяга! Кой е твоя стил, сподели в коментарите.

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here