POWERLIFTING

От доста време се опитвам да седна и да напиша тази тирада и все отлагах, до днешния пореден пост във Фейсбук, който ме предизвика да отделя време и да си излея душата.


Ще започна със това, че родължаваме да се заблуждаваме, че за да има прогрес в даден спорт или което и да било друго нещо развиващо се в България, то трябва да е обвързано с финансова помощ от държавата или федерацията!

ТОВА СЪВСЕМ НЕ Е ТАКА!

Купи SBD

Как е в Америка? – страната на неограничените възможности – родината на пауърлифтинга. Трудно, както навсякъде, но със съществената разлика, че хората не ги е страх и срам да се показват и да искат. Ще ме попитате какво значи това? Сега ще обясня, следя над 300 атлети от Щатите, условно ще ги разделя на 50% про и 50% любители и какво забелязвам: про атлетите тренират и споделят почти всеки ден видео и снимки от тренировките си, постиженията си, тренировъчните си програми, упражнения, най-добри практики, предстоящи събития, състезания и т.н. Любителите, маняците, запалените по пауърлифтинга питат, споделят, лайкват, коментират!!!

Ще кажете тук не е Америка! И ще попитате и какво от това? Какво променя това?

Много просто, думата е МАРКЕТИНГ, това нещо, което кара спонсорите да се интересуват от теб и да ти дадат нещо в замяна на друго. За маркетинга няма граници и държави.

КВО?

Е как кво? Ти може да вдигаш големи тежести, да имаш супер техника и да можеш да научиш много хора на това, което знаеш и в същото време да не пускаш едно клипче, снимка или инфо в нета. Кое да накара спонсорите да се заинтересуват от теб?

КАК ГО ПРАВЯТ ДРУГИТЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ? Сега ще споделя няколко примера за начина, по който го правят.

Ричард Хоторн преди 2-3 години отива като зрител на The Cage на Арнолд Класик Експо-то, до тогава никой не е чувал за него, никой не знае кой е, а той тежи едва 59 кг…. влиза и вдига някаква мега тежка гира! Така се присъединява към семейството на Анимал!

Вчера ми писа Михаил Рузаков, момчето което помагаше на Андрей Маланичев на Световното по Пауърлифтинг на GPA във Финландия, там се запознахме, разменихме си кординатите – фейсбук. Та вчера излезе интервюто на Андрей в страницата на Анимал, Михаил ми писа веднага и ми даде линк – защо? Защото знае, че ще я побликуваме в нашия сайт!!!!

Предната седмица Сергей Мозер по същия начин ми писа, когато излезе новината за Андрей Мостовенко, с двамата се запознах пак на GPA във Финландия, защо? Защото знаеше че ще я пуснем веднага…. и какво от това ще питате? Ами много просто – 90% от нашите читатели не бяха чували за него, но това се промени след като пуснахме статията. Това е реклама за състезателя, за неговите спонсори, за федерацията… всичко е навързано!

По същия начин Sean Katterle (паъурлифтинг промотър и собственик на Хардкор Пауърлифтинг Федерейшън и www.HardcorePowerlifting.com) ме тагва в постове, защото знае, че ще ги споделя, дали във социалките или ще напиша статия, това е без значение, важното е повече хора да научат за новината.

Латвиа Световна купа

Ние нито сме най-четения, нито най-известния сайт, да не споменавам, че пишем и на български, което прави аудиторията ни още по малка.

КАК Е В БЪЛГАРИЯ?

Има една федерация с 5 състезания и около 5 на брой други любителски състезания на година, от които най-известно и най-добре организираното е Джони Спорт, а  най-младото и комерсиално Be Strong на Димитър Димитров. Та прави се състезание, но никой не разбира че е имало такова. Два сайта със спортна тематика отразяват събитието и още 2-3 регионални сайтчета, които никой, освен местните, които знаят за съществуването им не чете.

Никой от организаторите не поема инициативата да потърси медиите, знаейки че самите медии няма да се поинтересуват от тях. НЕ СЕ КАНЯТ журналисти, медии, САЙТОВE да отразят новината!!! Изключение прави само Be Strong на Димитър Димитров; те направиха това, което вършат и на запад.

Знаете, че ние правим интервюта и се опитваме да представим известните Български трибойци, защото младите трябва да имат пример за подражание, както и кумири, които да следват. И преди време писах на няколко момчета, известни и не толкова, да публикуваме нещо за тях, как тренират и т.н. и познайте какво ми отговориха, ами аз не търся известност, аз не обичам публичните изяви… ами….

… ами ако никой не те познава, как да си намериш спонсор?

За времето, откакто съществува Лифтинг Лардж, Български състезатели са ни потърсили само 2 пъти и са пожелали да пуснем новина за тях. И двамата са големи професионалисти и са международно изявени!

МИТЪТ ЗА ФЕДЕРАЦИИТЕ

Какво е федерация? Група хора решили да си направят федерация, събрали се, седнали и написали устав, правила и така се родила поредната пауърлифтинг федерация.

ТОВА Е…

В България има една федерация афилиейт на IPF и всичко свършва до там!
Защо в Щатите има толкова много състезания? Защото има много федерации. Е да, ама те не клякат до долу, или ще кажете ама те ползват 18 пластови тениски и това не е правилно!! И какво от това? И аз харесвам RAW, и затова си има RAW състезания има и екипировъчни. Нито една щатска федерация не е държавно финансирана (може би само USPA която е афилиейт на IPF да е).

Важното е да има публика, има ли публика има спонсори, има ли спонсори има пари, има ли пари има желание за развитие, има ли развитие има ОЩЕ развитие.

Да не забравяме, че Българският Трибой е един от малкото силови спортове, които все още излъчват Европейски и Световни Рекордьори и Шампиони.

 

В същото време сайтът се нуждае от поддръжка, пари за хостинг, за девелопмент, време за писане на статии, превод на статии, социални канали и т.н. И аз и екипа и всички свързани със сайта имаме работа и задължения, но това не ни пречи да отделяме време за сайта на доброволни начала, да тренираме, да изпълняваме задълженията си.

ЗАЩО ГО ПРАВИМ? Защото имаме визия и мислим мащабно! Имаме желания и не може да ни спрат момчета, които коментират, че сме направили правописни грешки или че нямаме нужните знания… Да, правим грешки и не ни е срам, учим се постоянно, ставаме по добри, а в същото време хората, които ни упрекват и хейтят, не са написали един ред за пред света и да ви кажа честно не мисля и че ще напишат. Те са обречени!

Малко го разтеглих тоя пост, но какво да се прави, целта му не е да засегне чуствата на някой, а по скоро да събуди спящите Трибойци в България и да покаже какви са реалностите в света. Годината е 2014 и мястото е интернет.

6 КОМЕНТАРИ

  1. svalqm ti 6apka za novata statiq, nqma tolkova istina na 1 mqsto
    tva e nai to4nata statiq ot vsi4ki sa6testvuva6ti statii na kakvato i da e tematika
    to4no taka e, dori mi6ocite sastezateli v bulgaria
    se mislqt za mnogo golemi i ne kontaktuvat s horata
    ne se otkrivat pred tqh, kriqt se, mi6karqt se, nqma kak da gi zabelejat taka. Мnogo pravilno!!!!!

Коментирай