тренировка за вдигане от лег
“Тренира се това, което тренираш”

Тренировката е изпълнение на упражнение за усъвършенстване на навиците и уменията.

Тренировката за вдигане от лег се състои в усъвършенстване на техниката и приспособяване към по-тежко натоварване.

Ще направим малко лирическо отклонение, за да разберем принципите на тренировката. Има такава поговорка “Тренира се това, което тренираш”. В тази връзка, например, маратонците (пробягване на разстояние 42195 м) тренирали така, че трябвало да пробягат цялото разстояние на всяка тренировка, като се стараели всеки път да е по-бързо. Оказало се обаче, че много по-ефективно било да тренират на по-кратки разстояния.

Купи SBD

Ако пренесем този пример при вдигане от лег се получава, че не е задължително всеки ден да се опитвате да вдигате щанга от 200 кг, за да я разклатите най-накрая. До тази тежест може да стигнете бавно, но сигурно. Именно в това се състои принципът на тренировката – да се увеличава ефективността от изпълнението на упражнението, заобикаляйки приспособителните реакции на организма. Защо трябва да се отдели особено внимание на тренировката за вдигане от лег? Много просто – намерете всички резултати от състезанията по пауърлифтинг и ще се учудите колко много спортисти правят добър клек и мъртва тяга, но има съвсем скромни резултати при вдигане от лег. Това води до извода, че добрата тренировка при вдигане от лег е изключително важна.

За постигане на прилични резултати в тази дисциплина, на спортиста може да са необходими от 3 до 7 години, като при това е много важно да не се сгреши при избора на програма за трениране вдигане от лег.

Има много програми за тренировки за вдигане от лег и тяхната  основна цел е създаване на правилна техника, трениране на основните и спомагателни мускули с подходяща комбинация от упражнения.

 

Коментирай