KonstantinovКонстантин Константинов пред POWERLIFTING IS IN MY BLOOD

Преди няколко дни писахме за завръщането на международния подиум на един от най-вълнуващите безекипировъчни трибойци – Константин Константинов! Очакваме да го видим скоро на “Битката на шампионите – 2014 в Архангелсккъдето ще участва по покана на организаторите.

Сега ви предлагаме част от това, което Константинов сподели пред POWERLIFTING IS IN MY BLOOD относно тренировките и техниката си:

Купи SBD

Тренирам чисто интуитивно. В последно време отделям много внимание на възстановяването, считам го за много важно. Тренирам мъртва тяга средно по два пъти за 9 – 12 дни. Всичко зависи от нагласата ми. Ако почувствам, че у мен има още умора, си давам ден – два почивка.

Тежка тренировка:

В този ден тренирам само тяга. Тренировката продължава до 4 часа. Основното ми упражнение е тяга от дефицит от 8-10 см. Обемът на тренировката е много голям – общото количество на опитите стига до 20. Правя тяга на два етапа – първи и втори. Между първия и втория си почивам 20 – 30 минути. Повторенията са 3-5, старая се да не слагам пределни тежести на тренировките. Основно работя за натрупване. Тягата правя с леко докосване без колан, без трико и без ленти. На тренировка винаги използвам лост на IPF.

Тренировка за скорост:

През този ден едното упражнение е клек. В последно време правя клек в тежкоатлетически стил, щангата поставям високо на трапецовидните мускули и клякам до долу. Задължително използвам бинтове за колене. Обикновено правя по 5 серии с по 5 повторения.

Като второ упражнение, правя скоростна тяга от пода 8-10 повторения с едно максимално бързо. Задължително използвам ластици, които окачвам на лоста и които прибавят още около 130 кг в горна позиция. Започвам да тренирам с тежест от 200 кг и на всяка следваща тренировка добавям по 5 кг. Последната тренировка беше на 10 подхода с по 1 път с тежест от 240 кг. В същия ден правя допълнителни упражнения, същите, като през първия ден.

Техника:

Правя изгърбена тяга, но гърбът се огъва само в горната гръдна област и остава в това положение по време на цялото движение. Това ми позволява да използвам максимално лостовете, подходящи конкретно за моето телосложение, по-просто казано, тази техника ми позволява да развия максимално силата си на опън. Както и повечето от тягаджиите, преди се стараех да дърпам тяга с изправен гръб, като използвам максимално краката си, но не ми се удаваше да дръпна повече от 340 кг.

Огромно влияние върху тренировките ми оказа запознанството ми с финландеца Ано Туртиайнен, многократен световен шампион и рекордьор във версия WPC. Ано ми даде няколко съвета във връзка с методиката и техниката на тягата. Всичко на всичко, само за 7 месеца увеличих резултата си на тяга от 340 кг на 390 кг без да увелича личното си тегло. Ано тренира по метода на Луи Симънс от Уестсайд, САЩ. Преди тренировките ми се доближаваха до тази система и това доведе до 407 кг резултат на тяга при лично тегло 118 кг. Но по тази методика развитието ми нагоре спря и аз потърсих и други пътища.

Открих собствена методика. Тя се състои в съчетаване на тренировки за скорост и тренировки с голям обем работа с гири 75 -90% от максимума, плюс голямо количество допълнителни упражнения, както при Уестсайд. Тази система ми помогна да постигна резултат от 430 кг и аз съм сигурен, че това съвсем не е границата. Надявам се, през следващата година да ида на Арнолд Класик в САЩ и там да пробвам да поставя абсолютен световен рекорд за тяга.

За добрата тяга са много важни коремните мускули и за тяхното трениране трябва да се подхожда сериозно. Считам също така, че колан трябва да се използва възможно най-малко. Аз го слагам само за пределни тежести. Тази година за първи път реших да използвам трико за тяга, но не усетих някакви особени бонуси от това. В моята техника най-сложното е горната част от амплитудата, където трикото вече въобще не оказва влияние, а понякога даже пречи. Мисля, че за тези, които дърпат сумо, трикото ще е удачно, но за конвенцоналното, служи само за стабилност и малко помощ при старта.

Никога на тренировка не използвам накитници, всички гири дърпам със смесен хват; никога не съм имал проблеми с хвата. От високи первази дръпнах 500 кг и успях да задържа щангата около 8 секунди.

Също така считам за особено важна психичната настройка. Преди рекордните си опити се старая да се приведа в състояние на крайна психическа възбуда. Старая се да дърпам максималните гири бързо и агресивно. Считам също за много важно да не те е страх от тежестите. Старая се никога да не поставям бариери пред себе си. Освен това непрекъснато преговарям в главата си предстоящия рекорден опит.

Напоследък, напълно съм изключил от програмата си обичайните клекове и клякам само в тежкоатлетичен стил. Обръщам също много внимание на развитието на мускулите на бедрата, седалищните мускули и свързаните с тях. Старая се да развивам тези мускулни групи с допълнителни упражнения.

На видеото Mark Bell обяснява техниката на Константин Константинов за скорост. 136 кг от лентите и около 210 кг от щангата за старт.

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here