Тяга

Как да постигнем по добри резултати от тягата?

Като говорим за тяга, трябва преди всичко да споменем, че онези обичайни методи и схеми, които сигурно използваш при другите силови тренировки, като изпълнение на клек или вдигане от лежанка, тук не вървят!

Тягата е малко по  различно упражнение  от останалите споменати

И ако изпълняваш същите режими и при тренировките за тяга, има вероятност да се провалиш, че дори и много сериозно.

Купи SBD

С какво се различава тягата от другите упражнения?

Една от най-съществените разлики са биомеханичните условия, при които работят различните групи мускули при тренировка за тяга. Те се различават много от аналогичните при клек или вдигане от лег. При тренировка за тяга тези условия са много по-тежки. Независимо от това, че както при клек и вдигане от лег участват квадрицепси, гръдни мускули, раменни и трицепси, те само допълват общата картина на тягата.

Основната роля в процеса играе гърбът

Именно мускулите на гърба работят при тягата в доста неблагоприятни условия. В работа влизат даже и трапецовидните мускули. И между другото, именно по тяхното развитие ще разпознаете истинския лифтър.

Особеността на тягата се състои в това, че тук работят абсолютно всички части на тялото ви, от пръстите на краката до върха на главата.

При вдигането всичко е натоварено до предел. Затова подходът към тренировката за тяга трябва да е малко по-друг. Необходимо е да отделяте голямо внимание на общата работа на всички мускули, тъй като тягата е натоварване, което изисква именно командна, сплотена и безгрешна работа на всички мускули. При вдигане всичко трябва да работи в синхрон и ясно да упражнява своята роля.

Грешките, допускани при тяга често са причина за сериозни травми

Тренировките трябва да се правят с достатъчно големи, но в същото време не прекалено големи тежести. Броят на повторенията в един опит са много по-малко в сравнение с другите видове упражнения. Добре би било да  започнеш с неголяма тежест и постепенно да я увеличаваш опит след опит.

Помни, че не трябва да тренираш тяга твърде често. Мускулите ти теоретично могат напълно да издържат голямата тежест, но тренировачните процеси, които ще подготвят организма ви към това – не винаги.

В допълнение към добре организираната работа на всички мускули, тягата, като никое друго упражнение, изисква определена емоционална настройка на атлета. Тук влиза и отсъствието на страх от големи тежести.

Винаги внимавай лостът на щангата да е максимално близо до тялото при вдигане.

Особено внимание отделяй на гърба, стегнат и прав гръб.

Обръщай внимание и на краката – те трябва да поемат немалка част от тежестта и изпълняват огромна работа при вдигането.

Как се прави тяга?

Вниманието, което се отделя на техниката при тяга се явява основен фактор, тъй като именно добре изпълнената техника ще доведе до истинската “командна” работа на мускулите и постигане на успех. Предпочита се тренировката за тяга да е на поголеми интервали от време – 3-5 дни, а даже и веднъж на седмица.

През тази дълга пауза, можеш да прибегнеш към изпълнения на клек като спомагателен елемент за трениране. В края на краищата, упражненията за клек ще помогнат изключително много за достигане на максимален ефект в първата фаза на вдигането.

Ако тренираш тяга твърде често, вероятно скоро ще забележиш, че и при клека нещата вървят на зле, тъй като работещата и в двата случая долна част на гърба няма да има достатъчно време да се възстанови напълно.

Друг важен елемент е броят повторения – при опитите за тяга той трябва да е минимален. С максимални или близки до максималните тежести намалявай повторенията до още по-малък брой, тъй като тези опити изискват много голяма психическа енергия. А тя ще ти е необходима за останалите опити в тренировката.

 Дано сме ти били полезни с нашите указания. Ако имаш въпроси или просто искаш да споделиш мнение – направи го в коментарите.

Коментирай