Martin WildauerИзточник: Интернет

Тягата е едно от най-фантастичните упражнения във фитнес – залата. Някои я харесват, други не я предпочитат. Така е, защото ако дърпаш тежки гири тягата взема всичко от тебе. Ако си напреднал спортист, един опит с тежка тежест може да ти струва две или повече седмици възстановяване след това. Основният решаващ фактор, когато става въпрос за изпълнение на мъртва тяга, е структурата на човешкото тяло. Някои са устроени за нея, други не.

Генетично Надарени Тягаджии

Най-важното нещо, за да бъдеш успешен тягаджия е да имаш дълги ръце. Ако ръцете ти са дълги, считай, че тягата е твоето амплоа. Дългите ръце скъсяват движението и можеш да стартираш с по-изправена стойка. В резултат на това напрежението в долната част на гърба е по-малко и спортистът може да дръпне по-тежка щанга.

Купи SBD

Когато хора, с наистина дълги ръце, изпълняват мъртва тяга, движението е по-близко до частичната мъртва тяга, така наречената Рак Тяга, отколкото до стандартната. В действителност, всеки успял тягаджия има/е имал наистина дълги ръце, като Боб Пийпълс (Bob Peoples) и Ламар Гант (Lamar Gant), например.

bob peoples deadlift

Боб Пийпълс има дълги ръце  е известен като един от най-добрите тягаджии.

Накратко, дългите ръце за тягата са равнозначни на късите ръце при вдигането от лег – амплитудата на движение е по-къса и това допринася за вдигане на по-голяма тежест. Това си е чисто генетично предимство. Затова повечето отлични тягаджии са лоши легаджии.

Друг благоприятен структурен елемент за един добър тягаджия е да има къса бедрена кост. Това също скъсява движението и помага да дръпнеш повече. Въпреки това, да имаш дълги ръце е далеч по-ползотворно, пък и повечето добре сложени и с добри телесни пропорции хора, ако имат дълги ръце, имат също и дълги бедра.

Ето една от тренировъчните програми за тяга, използвана от Ламар Гант. Повечето смъртни не биха могли да следват такъв график макар да имат сила от световна класа. За него тази програма е била супер и той е успявал да се възстанови след всичката тази работа.

Програма на Lamar Gant 8/5/3

Седмица 1: 5 серия от 8 със 70% 1RM
Седмица 2: 5 серия от 8 със 73% 1RM
Седмица 3: 5 серия от 8 със 76% 1RM
Седмица 4: 5 серия от 8 със 78% 1RM
Седмица 5: 5 серия от 5 със 82% 1RM
Седмица 6: 5 серия от 5 със 84% 1RM
Седмица 7: 5 серия от 5 със 86% 1RM
Седмица 8: 5 серия от 5 със 87% 1RM
Седмица 9: 5 серия от 3 със 92% 1RM
Седмица 10: 5 серия от 3 със 94% 1RM
Седмица 11: 5 серия от 3 със 96% 1RM
Седмица 12: 5 серия от 3 със 98% 1RM

Подобен обем за тяга може да ти се стори като парченче торта, ако дърпаш по 100 кг, но ако го правиш с над 2.5 пъти от собственото си тегло и ако не си природно надарен, гърбът ти ще те намрази със всяка своя фибра и може да реши просто да напусне кораба. Това си е чиста бруталност.

Легендата Ламар Гант поставя световен рекорд на тяга с 287.6 кг (634 паунда) @ 56 кг!

Да Имаш Здрав Гръбнак Също Помага

Въпреки че, ако се изпълнява по правилен начин и с хват “кука”/ленти, тягата се смята за сигурно упражнение, не всеки може да направи максимума си безопасно. Дори професионалистите ще ти кажат, че всеки трети опит на състезание по пауърлифтинг си е рисков и никога не си сигурен какво ще ти се случи. Гръбнакът на някои хора е по-податлив на травми.

На картинката по-долу ще видиш Винс Анело (Vince Anello) да изпълнява т. нар. тяга със заоблен гръб, което не би трябвало да се прави никога. Въпреки здравия разум и мнението на експертите, хора като Анело и Боб Пийпълс, които са изпълнявали тягата със заоблен гръб, не са имали от сериозни контузии.

Vince Anello Deadlift Legend With Interview Целият смисъл от заоблянето на гърба е да се съкрати още повече движението. Затова професионални пауърлифтъри са използвали този стил, за да поставят рекорди. За жалост или не, не всеки гръб би се справил с толкова голямо напрежение.

Забележка: Има изобилие от легендари тягаджии, които не използват стила на заобления гръб. Ед Коен е такъв пример. Не е препоръчително да се забъркваш с такъв стил ако нямаш необходимия опит.

Дългите Пръсти са Дар от Бога

Знаеш ли, че има много хора, които са по-ограничени от здравия хват отколкото от силата на гърба си когато правят тяга? Пример за това е Кърк Карвоски (Kirk Karwoski), който има супер къси и малки пръсти/ръце и има проблеми със задържането на лоста при тяга. Момчетата с най-яките тяги винаги са имали дълги пръсти и здрав хват. Ако не можеш да държиш здраво лоста, няма значение колко як е гърбът ти.

Популярен пример за тягаджия с дълги пръсти е Ед Коен, който е известен със своите рекорди на тяга и клек.

Момчета, Които не са Създадени за Тяга

Хората, които наистина не струват при тяга са или твърде страхливи да дърпат или са генетично повредени, когато става въпрос конкретно за това движение. Основният проблем е, че имат твърде къси ръце. Когато те наистина са много къси, трябва да се наведеш много, за да застанеш на правилна стартова позиция и амплитудата на движение е ненормална, в сравнение с тази, с която трябва да се справят пичовете с дългите ръце. За късмет, тези момчета обикновено са добри на лежанката. Природата дава, природата взема, такъв е животът.

В заключение

Ако видиш някой мършав стегнат мъжкар да дърпа тежки гири, огледай структурата на тялото му. Повечето пъти той ще е с дълги ръце и в известна степен ще изглежда като върлина. Да дърпаш големи тежести по този начин е по-лесно, макар че, в действителност си е доста тежко и изисква много практика.

Добър пример за това е Том Мартин, който е на видеото по-долу. Той на практика не е кльощав според нормалните стандарти, но изглежда така, сравнявайки го с други лифтъри:

Безекипировъчна тяга на Том Мартин с 363 кг (800 паунда)  

Забележи, че движението е много късо, благодарение на дългите му ръце.

Да ти е честита тягата … или вдигането от лег!


Очаквай интервю с легендарния тягаджия Винс Анело!

Коментирай