Термини в Пауърлифтинга

Речник на Трибоеца

Настоящата разработка има за цел да представи във вид на речник най-употребяваните термини в пауърлифтинга за ориентация на начинаещи и напреднали в този спорт. Нямаме претенции, че сме обхванали цялата терминологията за силовия трибой и сме отворени за всякакви мнения и препоръки.

Б

Бенч (лежанка) – Фитнес съоръжение с хоризонтална или почти хоризонтална горна повърхност, предназначено за сядане или лягане върху него докато се изпълнява упражнението. Лежанките могат да бъдат плоски или наклонени (под ъгъл, така че главата на трениращия да е по-високо от позицията на бедрата) или наклонена надолу (главата остава по-ниско от бедрата). Може да имат подпори, прикрепени отстрани за поддържане на лоста или за помощ при изпълняване на упражнението.

Бенч прес (вдигане от лег) – Това е упражнение, изпълнявано от лег с лицето нагоре на хоризонтална повърхност, като лежанката. Започва с хващане на щангата с двете ръце раздалечени малко повече от широчината на раменете, спуска се до гърдите, след което се избутва нагоре до връщане в стартова позиция. При по-тесен хват и лактите по-близо до тялото се натоварват повече делтоидите и трицепсите, докато по-широкият хват с лакти по-далеч от тялото натоварва повече гръбните мускули. Различават се няколко вида бенч прес: според положението на тялото върху лежанката (хоризонтална и наклонена); според широчината на хвата – широк и тесен; в зависимост от вида на тежестите – с щанга и с дъмбели; според техниката – с докосване на гърдите и с пауза; с екипировка или без екипировка.

Бинтове за китки (Накитници) – Ленти, които се използват за поддържане на китката при вдигане на тежести.

Бинтове за коленеДълга ластична лента, която се навива около коляното и осигурява поддръжка и помощ при клек и понякога при тяга. Бинтовете за колене допринасят за увеличаване възможността за вдигане на по-голяма тежест; употребата им трябва да се избягва при обичайни тренировки (освен точно преди състезание), тъй като може да нарушат кръвния поток, да притиснат нерв или капачката на коляното към предната част на коленната става и да предизвикат възпаление или вреда на хрущяла.knee wraps

Бордове (дъски) – 2х4 инчови дъски, които се използват за намаляване обхвата на движение при вдигане от лег и за увеличаване на „заключващата“  (lock-out) сила.boards

В

Вериги – Тежки, с голям диаметър вериги, употребявани от пауърлифтърите за увеличаване устойчивостта в горната част на упражнението, като например клек, бенч прес и тяга.

тяга с вериги

Д

ДЛОШ – Държавно личен отборен шампионат (не питайте кой е дошъл с тази велика идея)

Deadlift Jack  Лост, използван за опора за повдигане на щангата от пода да може тежестите да се поставят и махат по-лесно и бързо.

Dime (дайм) – Жаргонен термин за диск (тежест) от 4,5 кг (10 паунда).

Dumbell (дъмбел) – къс лост с фиксирани или сменяеми от двете страни тежести с достатъчно място помежду им за хващане с една ръка. Терминът „дъмбел“ (гира) идва от практиката за демонстриране на сила, като се вдигат тежки звънци от лят метал. В превод “dump bell” означава камбана без клепалото (езичето, което се удря в стената и звъни), така че при упражненията да не се вдига шум.

Е

Екипировка (Gear, съоръжения) – Съоръжения, екипировка. Понякога се използва като жаргон за анаболни стероиди.

И

IPF – The International Powerlifting Federation. Най-голямата организация по пауърлифтинг. Тя прави допинг контрол и ограничава употребата на тениски и трика до такива, само от еднопластов полиестер. http://www.powerlifting-ipf.com/

З

Защитна лента за клек (Safety Squat Bar) – Специална лента, употребявана за обучение при клек, която има допълнително уплътнение около врата и променя центъра на тежестта.

К

„Камък“ (stone) – Единица за измерване на тежест. 1 стоун е равен на 14 паунда или 6,35 кг.

Клек – „кралят на упражненията“; лостът се слага на раменете в изправена стойка и поддържайки торса изправен колкото е възможно се кляка докато горната част на бедрата застанат успоредно на пода. Има различни видове клек: клек на кутия, преден клек, хак клек, клек джеферсън.

Клек на кутия (Box Squat) – Вариант за клек, изпълнен върху пейка, кутия или друг твърд предмет, поставен под щангиста. Използва се за да се измери дълбочината на клека или като упражнение (значително намалява стреса върху коленете, но може да причини напрежение в гръбнака).

Преден Клек  – Клек, изпълнен с лоста поставен в предната част на раменете, а не на гърба. Това концентрира упражнението повече върху квадрицепсите и по-малко на гърба и седалищните мускули. Обикновено по този начин се вдига по-малка тежест от тази, при конвенционалния клек.

Клек джеферсън – Вариант на клек, който се изпълнява с лост, който се държи в ръцете, обикновено с обратен хват, при който единият край на лоста е пред тялото, а другият зад него. Движението много прилича на това при тягата, но за разлика от нея лостът се върти на около 90? и обикновено не е разрешено да докосва пода в долната част на движението.

Клек Хак – Вариант на клек, при който лостът е зад тялото. Движението много прилича на тяга, но при хак клек лостът се движи зад тялото.

“Quarter” (четвъртинка) – Жаргон за плоча от 25 паунда.

 Л

“lock-out” (локаут) – Последните няколко сантиметра в обхвата на движение при вдигане от лег, клек или тяга.

Лост (barbell) – прав или огънат прът, дълъг обикновено 5-7 фута (ок. 152-214 см), предназначен за поставяне на тежести от двата му края. Стандартният – 7 футов олимпийски лост (на него се поставят дискове с отвори по 2 инча) тежи или 44 паунда (20 кг) или 45 паунда, без да са включени пръстените.barbelltypes

Лост за тяга – Обикновено, но не задължително прав, който е гладък по средата, но набразден в областите, където щангистът би го хванал докато изпълнява тяга.

Н

Набразден лост – Понякога лостът се набраздява по дължината му за по-лесен хват и намаляване вероятността от приплъзване (затова лостът за клек е набразден по средата, докато лостът за тяга обикновено не е.

Никел – Жаргон за плоча от 5 паунда.

 О

Общ резултат (тотал) – Сборът от трите лифта, изпълнени на състезание по пауърлифтинг – клек, бенч прес и тяга.

Огънат лост – Това е лост с извивка. „Гърбицата“ измества центъра на тежестта и може да се използва като средство за увеличаване обхвата на движението (при бенч прес), да подобри комфорта на раменете (като при “buffalo bar”), или да подсили слабостта на клека.camberedbar

“on deck” (он дек) – Означава да си следващият по ред на състезание по пауърлифтинг.

Open-Back (отворен гръб) – Термин, който описва тениска за бенч, която е изрязана ниско в средата на гърба.

Open Championship – Дефиницията за „оупън шампионат“ сочи, че участието на състезатели не е ограничено само до поканените или до показалите резултати на квалификациите. Състезанието е “open” (за всички присъстващи), за разлика от “closed”, когато е ограничено до участието на специална група.

“opener”(оупънър) – Първият опит на клек, бенч прес или тяга на състезание по пауърлифтинг.

 П

„паралел“ – Дълбочина на клякане, при която сгъвката на бедрото е успоредна на горната част на коляното. Нарича се още „полу клек“ от олимпийските щангисти.

Power Rack (силова стойка) – Стойка/окачалка, която служи за безопасност и закачва лоста, в случай че трениращият не успее с опита си.

Прибрани лакти – стил при бенча, при който щангистът държи лактите си извити навътре и близо до тялото, наблягайки върху силата на трицепса.прибрани лакти

Повторение (rep) – Едно пълно изпълнение на движението, което обикновено включва двете фази – концентричната (работи срещу съпротивлението) и ексцентрична (дава възможност на щангата да се движи в посоката, в която би се устремила ако я пуснеш), така че в края на едно повторение (rep) щангата и щангистът са обратно в изходна позиция.

Позиция (разкрач) – Позиция на краката по време на изпълнение на упражнението, особено при клек и тяга. Може да доведе до голяма разлика по отношение на движението и натоварването на мускулите. Например, широкият разкрач при клек позволява по-изправен торс и по-голямо натоварване на седалищните и бедрените мускули, докато по-тясната позиция натоварва повече квадрицепсите и долната част на гърба.

Push-Pull (избутване-издърпване) – Вдигане от лег и тяга

Пълен клек – Клек до дълбочина, при която сухожилието под коляното легне върху или докосне прасците. Познат е още като ATF (Ass To the Floor – седалището до пода) клек или „ATG (Ass To the Grass – Задника До Тревата) клек.

PR – персонален, личен рекорд

Р

RAW – термин в пауърлифтинга, който описва вдигането с минимална или никаква екипировка. В повечето организации по пауърлифтинг, категорията “raw” разрешава само употребата на колан и бинтове за колене.

“Reds” (червени светлини) – Термин в пауърлифтинга, отнасящ се до сигналите/светлините, които съдиите пускат за да отбележат, че опитът е несполучлив или неправомерен.

 С

Сет (серия) – Едно или повече последователни завършени движения или повторения, направени като едно цяло с минимална или никаква пауза между тях.

Силова рамка (Squat Rack) – Това е клетка/рак, обикновено направена от четири вертикални греди, всяка една от които може да поддържа куки и/или напречни греди, които могат да бъдат разпределени на различни височини. Това позволява щангата да бъде поставена на удобна начална височина за клек, бенч преси и т.н. Често, друг набор куки или чифт напречни греди се поставят по-ниско, за да уловят лоста в случай, че щангистът не може да го постави обратно на стартовата позиция.powercage

Спот, спотър (помощ, асистент) – Спот означава да окажеш помощ на друг щангист или най-малкото да стоиш до него готов да го направиш ако се наложи.

Стандартна плоча (тежест) – Тежест, предназначена за монтиране на лост с диаметър един инч. Обикновено са кръгли с централен отвор от около 1-1/8 инча и с размери от 1-1/4, 2-1/2, 5, 10, 25, и 50 паунда. Много олимпийски плочи имат надпис „стандарт“, но значение има размерът на отвора.

“Slippers” (слипърс, ръкав за обличане на трико) – Ръкав/чорап от ликра, който помага за по-лесно обличане на трико за клек или тяга.slippers

 Т

Тениска Erector – Полиестерна тениска, която се използва при клек и тяга да помогне на атлета да поддържа правилна позиция по време на изпълнението.

Тениска за Бенч (за вдигане от лег) – Тениска, използвана на състезания в пауърлифтинга за увеличаване на тежестите при вдигане и допълнителна стабилност на рамото. Тениските за бенч обикновено са изработени от 1 или 2 слоя полиестер или деним.

Трико за клек (Squat Suit) – Много стегнато трико, обикновено изработено от неопрен, което теоретично се облича за защита, но на практика за увеличаване на тежестите, които могат да се вдигнат поради това, че притиска и изправя краката и бедрата.

“touch and go” („тъч енд го“ бенч прес) – Вдигане от лег без пауза при гърдите. Някои състезания са “touch and go” и състезателите почват да избутват лоста нагоре веднага щом той докосне гърдите, т.е. без да чакат съдията да им даде командата “Press!”.

Trap Bar (лост капан) – Познат е още като ‘hex bar’. Това е специален лост, изработен обикновено под формата на квадрат или шестоъгълник. Щангистът влиза вътре в лоста и прави мъртва тяга.trap bar

Тяга – Упражнение, при което се кляка, хваща се лоста за да се вдигне от пода, тялото се изправя (или леко се накланя назад) и след това пуска лоста обратно на пода.

Тяга стил сумо – Сумо тяга се изпълнява с позиция  на краката по-голяма от широчината на раменете и прибрани между коленете ръце. Когато торсът на щангиста се навежда, коленете се издърпват леко напред.

 Х

Хват – Хващане на лоста (или друг предмет); много упражнения могат да се направят с различни видове хват и вида на използвания хват може да се отрази на размера на вдиганата тежест, сигурността на движението и отделните мускули.

Хват, неправилен – Стил за хващане на лоста, най-често срещан при бенч прес, при който палецът остава срещу дланта вместо да обвие лоста.

Хват, неутрален – Когато дланите сочат една към друга.neutralgrip

Хват, надолу – Когато дланите са обърнати надолу.pronatedgrip

Хват, обратен – Когато китките на ръцете са обратно една на друга – едната назад, другата напред. Този хват се използва най-често при тяга, защото вероятността лостът да се изплъзне от ръцете е сведен до минимум и позволява на щангиста да вдигне по-голяма тежест.reversegrip

Хват, преден – Когато дланите сочат напред.

 Ш

Шорти – „Трико“ за състезание или тренировка за клек, което помага за увеличаване на поддръжката и тежестта.

Ф

flight (флайт) – Група пауърлифтъри на състезание. На по-големите състезания атлетите се разделят на групи, наречени „флайтс“и се състезават поред като правят опитите си в техния „флайт“.

Формула на Wilks – Наречена е на името на Робърт Уилкс. Формулата се използва за определяне на най-добрия спортист или най-добрия лифт между пауърлифтърите с различно телесно тегло.

Таблицата с коефициентите по Формулата на Уилкс може да намерите на следния сайт (в кг или паундове). Калкулатор на Wilks тук и тук http://www.powerlifting-ipf.com/fileadmin/data/wilkscalc.htm

USAPL – Федерацията по Пауърлифтинг на САЩ – една от няколкото. Тя е партньорска организация на IPFhttp://www.usapowerlifting.com/home.shtml

“(A) Wheel” (колело) – Жаргон на плоча, тежаща 45 паунда.

“Whites” (бели светлини) – Термин в пауърлифтинга, употребяван когато съдията даде бял сигнал/светлина, за да покаже, че опитът е успешен.

WPO – The World Powerlifting Organization. Професионална организация по пауърлифтинг, която предлага парични награди на състезателите. Разрешени са трика и тениски от два и три пласта. При клек се използва монолифт. http://www.worldpowerlifting.org/