На 26.05.12 приключи провелото се в Пилзен,Чехия световно по вдигане от лег. Най-добре се представиха отборите на  Русия, Япония и Казакстан. Малко по-назад останаха Полша и Украйна. Участие взеха и много други държави сред които разбира се и България.

Нашата страна бе представена от 3-ма силови атлета – Александър Петров, Теодор Радев и Борислав Борисов.

Купи SBD

Александър Петров се пребори за бронзовия си медал в категория -59кг до 23кг., като първи в неговата категория стана руснакът Олег Смирнов с 177,5кг.  Александър успя да вдигне 142,5кг. и остана на 12,5кг от второто място.

Теодор Радев взе участие при юношите до 18 год. в категория до 83 кг.
Той постигна резултат от 177,5 кг и остана 4-ти в класирането. Фланелката с която той постигна този резултат, е Супер Катана A/S  закупена от Liftinglarge.eu. Пред него се класираха 2-ма поляци, а първото място зае казакстанецът Евгени Паршин с 200кг.

Борислав Борисов стана 6-ти в младежите до 23 год -93 кг. Той постигна резултат от 220кг,с което се пребори за 6-тата позиция.

Така България отборно зае 12-тото място в юношите и 9-тото място в младежите от 25 държави.

Най-добре при мъжете се представиха японците, като най-добрият им атлет Юки Фукушима стана 2-ри по системата Уилкс.
Пред него остана единствено финландецът Фредрик Смълтър в кат. 120+кг с резултат от 345кг.
Юки пък вдигна невероятните 282,5кг при лично тегло едва от 80,64кг.

При юношите най-добре се представи казакстанецът Абдулкарим Караман, който постави световен рекорд в кат. до 59 кг – 160 кг. Той стана първи по Уилкс, като втори и трети станаха съответно друг казакстанец и поляк.

При младежите Русия зае първото място отборно. Въпреки това, шампион на шампионите стана украинец, а след него се наредиха 2-ма руснаци. Като цяло състезанието мина много добре и организацията беше на високо ниво. Цялото видео от състезанието можете да намерите ТУК , а също и всички резултати ТУК.

Теодор Радев – 177,5 кг

Александър Петров – 142,5 кг

Коментирай