Коя марка протеини е най добра?

Страничните ефекти от употребата на суроватъчен протеин и защо да не го купуваме

Представяме на вниманието ви едно интересно схващане за ползите и вредите от суроватъчния протеин, обичайна хранителна добавка, използвана от културистите – погледнато от доста по-различен ъгъл. Публикувана в nattyornot.com и преведена от екипа на liftinglarge.eu


Суроватъчният протеин е много повече от просто хранителна добавка за културисти. Сам по себе си той е институция. Той е гръбнакът на бодибилдинга. Той е социален феномен, който трябва да се разгледа в дълбочина, защото той разкрива критични заключения по отношение на човешката раса и ефективността на маркетинга.

Купи SBD

И така, какво представлява суроватъчният протеин? Той е смес от протеини, изолиран от суроватката, или течен материал, създаден като страничен продукт при производството на сирене. С други думи, суроватъчният протеин не е нищо повече от протеин, взет от отпадъците от сиренето. Суроватката често се дава на прасетата за храна. А те очевидно я харесват, пък и защо не? Според фирмите-производителки на суроватъчен протеин, той ще ти помогне да натрупаш мускули, пък ние всички знаем мног добре, че по-мускулестото прасе е щастливо прасе. На всичко отгоре, ако прасето ти е на суроватъчна диета, то е по същество вегетарианско прасе.

Така че, ако суроватъчният протеин не е нищо повече от страничен продукт при храненето на прасета, защо тогава хората са толкова обсебени от него? Много просто – промиване на мозъци. Човешкият мозък е програмируем.  Въпреки, че ние не сме точно машини, ние можем да бъдем програмирани.

Прекрасен пример за това са страните, поставен в пълна изолация, като Северна Корея, например. Властите правят нещата така, че от най-ранна възраст децата да приемат, че всичко, което има значение е щастието на партията и лидера. Мисленето извън кутията не е позволено и не се толерира. По този начин може да се програмира населението и да се създаде армия от послушни роби, лишени от основни естествени права. Този модел може да работи на много нива.

Друг пример е идеята, че брачните халки трябва да са с диаманти. В миналото, търговците на диаманти са успели да убедят хората, че диамантените пръстени са равносилни с любовта. Ето защо днес, във всеки Холивудски филм има интрига с някакъв глупав диамантен пръстен, откраднат от законните им собственици.

Принципът със суроватъчния протеин е същият. Въпреки, че той не е изобщо специален, има много кльощави момчета, които се опитват да се убедят един друг как ще натрупат сериозна маса мускули като започнат да приемат суроватка заедно с вафлите си. Може просто да ядеш сирене с ниска масленост – пак ще получиш протеин без много излишни калории. Обаче, колко души ще си купят техния суроватъчен протеин, ако на етикета пишеше: “Прасетата го харесват. Напомпай мускулите си с остатъци от сирене.”

Всеки би се изсмял и никой няма да го купи. Така изобщо не се прави маркетинг. Никога не рекламираш продукта, който продаваш, демонстрирайки пред обществото как си го произвел. Какво биха правили всички известни търговски марки, ако трябваше да показват как техните продукти се произвеждат от малолетни деца, работещи по над 10 часа дневно за няколко долара? Хайде де! Това не продава. Трябва да създадеш илюзия, че за разлика от всички други продукти на пазара, именно този ще те отведе по-близо до щастието. Искаш да поставиш хората в един филм. Искаш да накараш хората да мечтаят и да се чувстват по-големи от живота. Не искаш клиентът да знае нищо, освен, че за да е щастлив, трябва да купи твоя продукт. Можеш да направиш това с Photoshop снимка – изглежда истинско, но не е.

Суроватъчният протеин е не само ужасно надценен, но има и някои странични ефекти, като например:

 1.Излишно харчене на пари и твърде големи очаквания

По-долу ще видиш две стари бодибилдинг  реклами. Първата препоръчва тренировъчните принципи на Джо Вейдър (Joe Weider), а втората представя някои видове добавки за изграждане на мускули. И за двете реклами са използвани атлети, употребяващи анаболни стероиди – Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger) и Серджо Олива (Sergio Oliva).joe weider

sergio oliva

2. Газове, дискомфорт в корема, диария

Без значение какво казват рекламите, някои изпитват странични ефекти като изпускане на газове, стомашен дискомфорт и диария когато вземат протеини на прах. Това е така, защото суроватката се базира на млечни продукти, които предизвикват подобни проблеми. Естествено, проблемът е по-голям с евтините прахове, но се случва също и с по-скъпи марки. Да не говорим за факта, че повечето хора биха направили много по-добре ако си купуваха качествена храна, богата на протеини, вместо да харчат всичките си пари за протеинов прах от висок клас.

3. Задържане на вода и лоша мускулна дефиниция

Носи се упорит слух, че суроватъчният протеин и другите химикали, съдържащи се в него са естрогенни промотъри и предизвикват задържане на вода и формиране на своеобразен воден слой, който покрива тялото. Това води до слаба мускулна дефиниция, а бодибилдърите не харесват такива неща.

4. Постоянен глад

Много хора разчитат предимно на протеини на прах като основен източник на белтъчини. В резултат на това, те остават гладни през цялото време, защото суроватъчният протеин е течност и в по-голямата си част е непълен източник на хранителни вещества. В него няма мазнини и не може да се получи онова чувство на ситост. Чувстваш се непрекъснато празен отвътре. Твърдата храна поправя този проблем.

Още една причина, за да не си купиш суроватъчен протеин

Чудил ли си се някога защо всеки пенсиониран и/или известен културист се появява с нова линия добавки, за която се предполага че е много по-добра от всяка предишна?

Те всичките говорят за магически съставки и други подобни неща като “смесимост”, по-бързо усвояване, напреднали формули… и т.н. Знаеш ли какво? Майната им на тия глупости. Ето какво става в действителност.

1. Намери си евтин продавач на протеинова суровина на едро

Може да се изненадаш, но суроватъчният протеин не струва толкова, колкото си мислиш. В действителност, стандартният “суров” суроватъчен протеин струва стотинки за килограм. Остатъкът от производството на сирене се е използвал само за храна на животните преди играта с добавки за културистите да стане толкова голяма.

В днешно време опаковката и етикета на продукта струват повече от протеина. Не е тайна, нито пък е необичайно, че различни фирми го купуват на едро от едно и също място.

2. Дай му привлекателно име и лого и го опаковай

Вярвяш или не, но най-важното нещо за успешната продажба на една линия суроватъчен протеин не е самият протеин, а името, логото и опаковката.

3. Намери някой пич на стероиди, който ще излъже за теб

Друг голям фактор за успешна линия протеини е да си намериш някой мъжага на стероиди, който да ти стане лице на продуктовата линия. Опаковката продава, защото както се казва, хората са твърде глурави да погледнат отвъд повърхността и когато видят някой едър пич, който казва, че ползва продукта, те веднага попадат в капана и купуват.

Днес е наистина много лесно да създадеш фирма за добавки, ако имаш правилните приятели.

различни суроваръчни протеини

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Основните съставки на всички протеинови продукти са почти едни и същи. Разликата между отделните брандове обикновено е в етикета, опаковката и човека, който го рекламира. Естествено, фирмите ще твърдят, че излизат с революционни формули и идеи, но дълбоко в себе си те знаят, че това е все същата пръдня на прах във всяка една кутия.

Въпреки, че суроватъчният протеин си има своите недостатъци и е натоварен с дoсаден маркетинг около себе си, това не е краят на света. Най-големият проблем остава, че усвояването и ефективността са под въпрос, но в края на краищата това си е храна за прасетата, момчета, нищо повече или по-малко. Има по-важни неща, за които да се безпокоите. Нека да си хранят прасетата.

 

 

3 КОМЕНТАРИ

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here