barry-bonds-home-run

 Стероидите: ще те убиват докато не умреш


Автор: John Romano


 
John Romano
Джон Романо е на поста главен редактор на списанието Muscular Development вече 18 години. Автор е на няколко книги за бодибилдинг и фитнес и се проявява като защитник на PEDs. Участва в радио предавания, появява се в успешния документален филм  Bigger Stronger Faster. Романо живее в Гуадалахара, Мексико със съпругата и сина си, където притежават и ръководят една от трите фитнес зали Gold’s Gyms в града. 

Равнопоставеност в спорта, кого лови законът?

Кое мотивира Конгреса да игнорира мнението на експертите и да прокара този закон? Страница след страница, свидетелствата на Конгреса бяха фокусирани само върху две точки. Първо, върху нечестното прдимство на употребяващите стероиди над ония, които не ги използват; и второ, Конгресът имаше възможност да подсилва несправедливостта от измамата с мръсното послание, че употребата на стероиди в елитните спортовете стига до нашата младеж. Ако не нещо друго, това автоматично би отместило светлината на прожекторите от професионалните спортисти, арестувани с обвинения за домашно насилие, кокаинови афери, сексуални престъпления и боеве с кучета. Няма нищо такова, деца, стероидите са тези, които опорочават лицето на спорта пред вас. Не забравяйте, измамата е лошо нещо. Особено, ако в нея участва и бейзболът.

Купи SBD

Въпреки това, след две десетилетия написано на хартия, мамещите спортисти не ги ловят – те продължиха да си мамят до степен, в която футболистите от колежа или гимназията разбраха, че е просто въпрос на време стероидите да им се изпречат на пътя. Това си е даденост.

За тази цел, законът беше чист провал. Това, което се случи е, че хиляди иначе спазващи закона американци – не спортисти, а зрели възрастни мъже – бяха арестувани, обвинени, преследвани, осъдени, загубили имота, работата и лиценза си и изпратени в затвора за лична употреба на анаболни стероиди. На практика, почти никой от тях не е бил един от най-добрите професионални културисти, Олимпийски състезател, играч от Националната футболна лига или пък бейзболист. Те не са измамници в спорта; те дори не практикуват спорт. Но те са тези, повлечени от закона през системата, от закон, който никога не ги е касаел.

Стотици писания на Конгреса се фокусират върху насърчаване равнопоставеността в спорта. Никъде не се споменава и дума за вероятността, един здрав възрастен мъж, преминал лек цикъл на тестостерон и дека за да подсили ефекта от тренировките си, да бъде преследван и арестуван. Той не е пример за подражание за никого и той не мами останалите спортисти. Той не пречи на никого. Въпреки това, обаче, знам със сигурност, че регистрите на елитните национални адвокатски кантори за стероиди, биха поддържали твърдението, че това е той, а не мамещият спортист, в когото са се вкопчили.

Предвид големия брой известни спортисти, имената на които не се появяват в пресата с обвинения, свързани със стероиди, имаше все пак разпространени съобщения за употреба на анаболи, използвани за измама. Все още нямаше някаква реална опасност, свързана с тях. Естествено, имаше съобщения за страничните им ефекти и някои изчерпателни публикации за агресия, но нищо, което да раздразни наистина обществеността по отношение на опасностите, които стероидите представляват, особено за скъпоценната ни младеж.

В крайна сметка, насочвано от медиите, общественото мнение беше изместено в посока да не се обръща толкова внимание на измамната им роля, а по-скоро като грижа за здравето. Със сигурност, ако един младеж си инжектира вещество, поставено в една група с хероина, той ще се смята за изстрадал juicehead и ще приключи живота си, като се обеси в спалнята си или пък ще умре от някое ужасно дегенеративно заболяване като рак, или ще откачи напълно и ще зареже училището.

Широко се приема мнението, че спортистите са склонни към измама и вероятно използват стероиди, за да прецакат другите, но на каква цена? Не е достатъчно да прокараш просто един закон, целещ се в спортистите (няма значение фактът, че той даже е неработещ). Америка се нуждаеше от по-силно послание към нашата мила младеж. Да мамиш не е само неморално, измамата би трябвало да се счита опасна, тъй като стероидите са лоши субстанции. Но колко лоши?

Стероидите: те ще те убиват, докато не умреш!

Година, след като законът беше приет, най-страховитият човек в Националната футболна лига, защитникът Лайл Алзадо (Lyle Alzado) беше диагностициран с рак на мозъка, предизвикан според думите му от употребата на стероиди. Една година след поставяне на диагнозата, той почина от болестта: крехка, слаба, трепереща сянка на мъжа, който беше преди. И сега, според медиите, стероидите открито потвърдиха първата си жертва, звезда от висок ранг на NFL, починала от стероиди. Това ли беше единственият проблем? Това изобщо не беше вярно.Lyle Alzddo

Естествено, че истината не е от значение. Опасността за здравето сега официално си имаше лице и то не беше никак приятно. Но то се продаваше като топъл хляб от мултимедийната машина. Децата гледаха Лайл, след това той започна да взема стероиди и лъжеше, а след това умря, защото беше излъгал и употребявал стероиди. О, пародия на нашата скъпоценна младеж! Представи си парите, които терапевтите ще правят по веригата, когато тази трагедия излезе на повърхността, проявявайки се в лека шизофрения и проблеми с доверието и интимността.

Това подготви почвата за онова, което беше на път да се появи. Стероидната истерия беше в разгара си. Всяко нетипично насилствено поведение, убийство или самоубийство, свързано с някой спортист и Джералдо Ривера (бел. ред. Geraldo Rivera е телеводещ, изучаващ изблика на сатанизма) веднага ще надуши “миризмата на стероиди”. Новините ще се изпълнят с това как – без каквито и да било доказателства – стероидите са причинили или допринесли за такова шокиращо поведение, докато пренебрегват изцяло много по-съществени обстоятелства, като например, че е бил на грешно лечение с психотропни вещества, на упойващи обезболяващи, алкохол или комбинация от тях със или без да се основава на психоза.

Стероидната истерия стигна връхната си точка в средата на 90-те, когато при почти всяко необичайно нетипично поведение, излязло в пресата, се свързваше по някакв начин със “стероиди”. Адвокатите дори създадоха понятието “стероидна защита”, която се позоваваше на убедителния аргумент, че “стероидите са принудили клиента им да го извърши”.  Това проработи за малко, но след това съдиите поумняха.

Подли измамници спасиха Мейджър Лийг Бейзбол

Jose Canseco Последвалите години изведоха друга ключова точка от историята на демонизиране на стероидите: скандалната бейзболна стачка. Още малко към това, последвалото възкръсване на играта, която имаше всичко, освен смърт по време на стачката.

Връщането на играчите на работа не беше достатъчно да се напълнят стадионите отново. не, уморените от стачката фенове все още не бяха доволни и щастливи. Трябваше им homerun race*, на което Братята Bash** и Роджър Марис да бъдат избутани от пътя. Имаха нужда от сблъсък между Макгуайър и Соса и Бари Бондс. Феновете крещяха в истерия.


* бел.ред.: състезание на Главната Бейзболна Лига, състояло се през 1998г. между първият бейзболист Mark McGwire от St. Louis Cardinals и Sammy Sosa от Chicago Cubs; на това състезание двамата играчи чупят дългогодишния и така мечтан от всеки бейзболист рекорд на Roger Maris от 61 хоумръна. Макгуайър чупи рекорда на Марис на 8-ми септември и завършва със 70 хоумръна. Соса завършва със 66.

** бел.ред.: Bash Brothers е прозвище на Марк Макгуайър (Mark McGwire) и Хосе Кансеко (Jose Canseco)


Това беше най добрата година в историята на Бейзболната лига: десет цифрена премия на върха на стероидния скандал, докато играчите, които го направиха – на които беше казано да направят “всичко необходимо”, за да го направят факт – бяха блъснати под колата. Играта беше тъпкана със стероиди и дори Хосе Кансеко си го призна. През 2004г., по време на представянето на състоянието на съюза, Президентът Буш (предишен ръководен партньор на отбора, за когото Кансеко играл и спечелил прозвището “Кръстник на стероидите”) поиска мерки срещу анаболите “защото те са опасни и пращат застрашително послание към нашата младеж”.

Седмици след това, тогавашният Главен прокурор Джон Ашкрофт прочете обвинението към Виктор Конте и други трима свързани с Bay Area Laboratory Cooperative (превърнало се по-късно в скандалът “BALCO”) по националната телевизия – скандалът, който по-късно роди метастази и въвлече Бари Бондс в бъркотията. През цялото време Конгресът се свикваше и събираше и провеждаше изслушване след изслушване за стероидите до такава висока степен, че това отне повече време за разговори отколкото за икономиката, войната в Ирак или защо скочиха данъците по време на урагана “Катрина”, всичко взето заедно.

Трагедията на Тейлър Хутън

Taylor Hooton1По време на едно от тези изслушвания, показания даде човек на име Дон Хутън, който обвини стероидите за самоубийството на сина си Тейлър, както и на самия бейзбол. Убедителните показания на Хутън, изобличаващи идолите на великото Американско минало, приковаха вниманието на международните новинарски медии и в рамките на минути циментираха лицето на Тейлър Хутън сред лицата на Алзадо и Джонсън, като дадоха име на тинейджърската стероидна смърт, която стана част от ежедневието.

Един красив, 17-годишен гимназиален бейзболен играч от Тексас, на име Тейлър, беше покосен в разцвета на своята младост от злия Раздел III от списъка с лекарства, които професионалните играчи с топка употребяват, за да мамят велика игра на Америка … Може да се облечеш и като Хитлер и да подпалиш знамето на предната си морава в Деня на Ветераните.

За нас кампанията на Дон Хутън е смешна и изпълнена със скучни тактики за сплашване и множество погрешни предположения, дезинформация и откровени лъжи. За членовете на форума на милиони културисти, Дон Хутън е средство. Въпреки че, това е тъжна история, предвид че е погребал сина си, истината е тази, че за повече от десетилетие, нито той, нито Фондацията му на името на Тейлър Хутън, не излязоха с нито една истина по отношение на анаболните стероиди. В никой друг случай от историята на дебатите за стероидите песимизмът не е бил толкова на дневен ред, както за Дон Хутън, така и подвеждайки милиони хора, в това число и Конгреса.

Шумотевицата около самоубийството на сина му Тейлър стана тенденционно основна онлайн тема в продължение на много години и със сигурност бележи друг крайъгълен камък в демонизирането на стероидите. Въпреки това, случаят Хутън намери мястото си и сред научната общност и учените се занимават с него вече повече от десетилетие; вкарвайки в играта някои от най-уважаваните и информирани експерти в тази област. Сред тях, най-широко приетото становище е, че стероидите не са убили Тейлър Хутън.

HootonСцената на Bigger Stronger Faster с Dr. Norm Foss до голяма степен олицетворява становището на безпристрастните експерти. Ако има химично вещество, виновно за подбуждане на мисли за самоубийство (самообесване), смъртта на Тейлър, от клинична гледна точка, най-вероятно е мотивирана от предписването на антидепресиращо лекарство, което е приемал: Lexapro, известен селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI). Няма данни, поради които да се хвърли вината върху нещо друго.

И там се крие уловката. Самоубийството на Тейлър Хутън е гледано под лупа многократно през последното десетилетие от многобройни клинични медици, учени и здравни специалисти, натрупали доста рецензирани и публикувани данни. Ето краткото резюме на един публикуван материал от Dr. Jack Darkes:

Тейлър Хутън съобщава, че е боядисал косата си и се погледнал два пъти в огледалото, защото винаги е бил загрижен за външния си вид. В комбинация с потвърденото желание да бъде по-голям, се предполага евентуално недоволство от вида на тялото си, което е свързано с употребата на AAS (анаболни стероиди) и самоубийството като форма на “социално предписан перфекционизъм”.

Той е имал ниско самочувствие, фамилна предразположеност към депресия (от майка му), опит за самоубийство (на сестра му) и е приемал анти-депресиращото лекарство (Lexapro). Твърди, че употребата му на AAS е била мотивирана от желанието му да се отличи в бейзбола, макар някои източници да намекват, че това е имало повече общо с външния му вид и състоянието му.

Към днешна дата няма публикувани данни в медицинската литература за това, че употребата на стероиди или прекратяването на такава употреба, само по себе си подбужда към мисъл за самоубийство. Въпреки това, в списанията се ширят материали, с които се демонстрира склонност към самоубийство при пациенти в юношеска възраст, лекувани с SSRIs (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина). Тъй че, с толкова много статистически данни срещу него, защо Хутън обвинява стероидите, а не  SSRIs? Защо се хваща за стероидите, научно най-малкия виновник? Защо прави толкова яростна кампания за демонизирането им?

Защото с такава гласовита атака срещу стероидите след самоубийството на сина си, ти не само ще свидетелстваш пред Конгреса по време на бейзболните изслушвания, но ще направиш два удара изведнъж. Ще учредиш на името на сина си фондация с нестопанска цел и ще обвиниш момчета като Бъд Селиг (Bud Selig) в дарителство на 1 млн.щ.долара от името на Главната бейзболна лига (MLB). След това се обявяваш за президент и решаваш да си платиш до 32% от милиона, който ще вземеш за стартиране на фондацията. Трябва да минеш по цялата страна и да звучиш като експерт и да гледаш снимката си по вестниците и да те удостоят със званието Спортна Личност на Тексас в годишника на Dallas Morning News. Няма да стане така, ако се опълчиш на SSRIs. Стероидите донесоха известност на Дон Хутън. Стероидите донесоха на Дон много пари. Да съди производителите на Lexapro, нямаше да му донесе нищо.

Така или иначе, той няма да върне сина си. Нито пък синът на Алзадо ще си върне таткото, а историята няма да върне на Бен Джонсън резултата от 9.76. Така че, вместо да дразним родителите на футбористите от предградията със сензационни лъжи, които изсипват небето върху главите на децата ни, защо просто не кажем истината?

Забрави за широкото разпространяване на реалността в професионалните ни спортове, добрата наука е доказала реалното време и мястото на стероидите сред здравите възрастни мъже, особено когато станат на възраст. Абсолютният боклук, предлаган от хора като Дон Хутън е засенчван само от парите, които ги карат да го правят. Доказателство за това е фактът, и мога да се обзаложа, че от самоубийството на Тейлър Хутън вече цяло десетилетие, научната общност все още не е посочила доказателство за това, че “анаболните стероиди” са довели до самоубийството дори на един тинейджър. Но Хутън е все още на сцената, с милиони проповеди, че това може да се случи, защото – въпреки планините от доказателства срещу това – Дон твърди, че синът му е умрял заради тях. Убеден съм, че Хутън представя тази статистика като своя победа. Единственото по-отвратително нещо от мисията на Хутън е жалкият глупак, който го подкрепя. За съжаление, те са повече от няколко.

BALCO и Бари Бондс

BondsМалко след съдебното дело срещу Виктор Конте, името  “BALCO” стана дума, популярна в ежедневието като “Kleenex” (носни кърпички); Правосъдната комисия на САЩ се събра отново, за да обяви присъди  за дела, свързани със стероиди. Четирите месеца, прекарани в Club Fed (бел.ред. – затвор с по-лек режим) и 55 млн. щ.долари, похарчени за разследване от федералното правителство, не просто не бяха достатъчни. Резултатът от тези изслушванията в Правосъдната комисия бяха санкциите, които описах в началото на тази статия.

Макар, че кръгът започна да се затваря, историята продължава нататък. Федералният агент, който оглавяваше разследването BALCO, Jeff Novitzky, стана нещо като култов герой, носещ факлата си напред в самозваната си борба срещу стероидите. Макар, че никога не му е давана формална поръчка да продължи след BALCO, Новицки продължи да го прави и досега прави всичко възможно да закопчава колкото може повече спортисти. Тактиката на Новицки обикновено разширява границите на законността, етиката и измамата точно толкова, колкото спортисти той преследва. Единствената разлика е, че той в действителност никога не е печелил истински.

Делото BALCO не доведе до много време в затвора за преследваните от разследването – поне не за стероиди – макар че бяха разбити няколко обещаващи спортни кариери и няколко Олимпийски медала да бяха взети обратно. Спринтьорите със златни медали Марион Джоунс и Тим Монтгомъри влязоха действително в затвора, но за лъжесвидетелстване и подписване на фалшиви чекове, не за стероиди. независимо от това, когато нещата поутихнаха, Новицки все още държеше ноктите си вкопчени в царя на хоумръна Бари Бондс, най-известния спортист в света за момента.

Стимулът на Новицки да продължи след BALCO беше да хване Бари Бондс. Сега беше в ръцето му там, където искаше. Новицки знаеше, че Бари е употребявал стероиди. Той знаеше, че треньорът на Бондс, Грег Андерсон ги е давал/прилагал върху Бондс. Всичко, което трябваше да направи е да го докаже, като накара Андерсон да свидетелства срещу Бондс, негов приятел от детинство. Новицки, майстор в това да накара спортистите да се топят един друг, не можа да накара Андерсон да проговори, независимо колко месеца стоя заключен и оскърбяван за това, че не иска да даде показания. Накрая той излезе от затвора. В крайна сметка, след като апелативният съд потвърди присъдата му през 2013г., Бондс започна да излежава зашеметяващите два месеца домашен арест… за възпрепятстване на правосъдието.

Ланс Армстронг

Lance ArmstrongДесет пълни години и десет милиона похарчени ткакто започна всичко с аферата BALCO, а Новицки все още не разполагаше с присъда за стероиди за нито един спортист. Така че, какво прави той в светлината на онова, което може да се тълкува като насинено око за правителството? Новицки похарчи още няколко милиона, преследвайки любимия син на Америка, ланс Армстронг. Седем туроператорски победи? Трябва да е попаднал на нещо.

Новицки първо се втурна след опозорения победител на Tour de France, Флойд Ландис и му обеща имунитет, ако прецака предишния си съотборник Армстронг. Естествено, Ландис се съгласи и след това изведнъж най-тестваният спортист в света – който никога не е имал положителен допинг тест – беше съборен от “административно положителен”. Ландис и другите от сорта изпортили Ланс. За късмет на Ланс, правителството отхлаби малко примката по отношение преследването за стероиди и предпочете да не го преследва. Новицки стигна до олтара с малко закъснение.

Администрацията на Обама открито заяви, че е отделено достатъчно време за стероидите; тези ресурси могат да бъдат използвани за по-добри неща. Ланс трябваше да се оттегли от своята филантропска фондация и да върне всичките си медали от Обиколките и сребърния медал, който спечели на Олимпийските игри. Сигурен съм, че сега вече всички спим по-спокойно през нощта.

Звездата на Новицки изглежда взе да залязва. Няма нито един след Ланс, който наистина да си е отишъл.

И така, накъде ни води това?

Един внимателен анализ на текущите събития може да изглежда като че ли вече сме затворили кръга. Въпреки че законите и наказанията за стероиди са доста неблагоприятни точно сега, ще трябва да се потрудиш малко повечко, за да те хванат. Моят стар приятел д-р Гари Уодлър, бивш председател на световната антидопингова агенция каза, “Не мисля че сегашната администрация притежава същия хъс като предишната по въпроса с PEDs. Това беше ясно от самото начало, когато Барак Обама се кандидатира за изборите през 2008г.”

И така, накъде ни води това? Е, все още можеш да получиш 30 години за тестостерон, ако бъдеш хванат. Това е едно голямо ако. Това, обаче не изглежда да е малко по-малко ако, отколкото преди няколко години. Истерията, изглежда е поотшумяла. Паникьорите са изгубили много от доверието на родителските групи, наричащи креатина стероид и Дон Хутън, проповядващ, че актьорът – ветеран Том Ханкс е направил шоуто “супер е на стероиди” на Бродуей  за това, че са му инжектирали кортизон за наранената ръка. Дон звучи малко отчаяно.

Днес стероидите като че ли са по-малко хулени и фактически са въведени в Американската лексика. “На стероиди” е фраза, открито приета дори в рекламите да изобрази луксозна версия на почти всичко, от марка пикапи до незалепващи съдове за готвене. Бейзболът отново е скучен. И ако някога някой спортист направи нещо забележително, то автоматично ще се приеме, че той е “на стероиди”.

Шансът е, че нито едно правителство не желае да наложи закони срещу него и да го спре. Част от причините за това е, че химическото инженерство се развива много бързо в днешно време, което беше рядкост в предишните години. Дизайнерските лаборатории са, със сигурност, новата граница. И федералните го знаят.

Има голяма разлика между лова надолу по високите етажи на елитните спортисти и справянето с новите видове стероиди, предназначени  да се промъкнат около закона. Макар че правителството не би преследвало спортисти с големи имена, депутатите събират плодовете на труда си по стероидния проблем. По време на писането на тази статия двама депутати са внесли проектозакон в Белия Дом  за справяне с анаболните стероиди, предлагани като хранителни добавки.

Тези “дизайнерски стероиди” се появяват в навечерието на това, което последва след делото BALCO. Продуктите са изработени от повторното инженерство на незаконни стероиди и лека промяна в химическия им състав. Такъв реинженеринг предотвратява включването им в списака на DEA за контролирани вещества, създавайки приятно местенци, където спортистите да пикаят. Тестовете с урина откриват само познати вещества. Тук говорим за нещо непознато, то не може да се провали на допинг тест.

Законопроектът е следващата крачка към пълното приемане на нов закон, който допълнително ще даде възможност на DEA да идентифицира с нови средства въвеждането на нови дизайнерски анаболи и да реагира бързо  на предлаганите измамно на пазара вещества под формата на хранителни добавки. Как ще се отрази това на нас? Много малко. Идеята е само да се покаже, че макар стероидите да са изгубили блясъка си в мейнстрийма, има депутати, които все още мислят че тази платформа може да им купи по още няколко гласа.

Само не забравяй, обществената стигма срещу стероидите може и да се е поотпуснала малко и правителството да е решило, че е имало достатъчно изслушвания в Конгреса по въпроса за стероидите, но това съвсем не означава, че отскачайки от темата за момента, тя все пак не е реалност, нито пък че последиците за теб и семейството ти ще са по-малки от дълбоки и че ще стане още по-лошо, когато местната преса раздуха историята.

Очевидно, ето това се нарича “еволюция”.


Прочети още:

Стероидите: Раждането на Демона – Част I

Коментирай