Джони Спорт

Джони Спорт

Регламента на Турнира Джони Спорт – Храм на Силата

 

Купи SBD

Правилата и  какво ще очакват съдиите от състезателите.

1. Клек – Най важното е клекът да бъде до долу, т.е. най-горната част на бедрото да слезе под нивото на колянната става. Няма да се търсят супердълбоки клекове в стил “задника до пода” , достатъчно е само най-горната част на бедрото да слезе под нивото на колянната става, било то и с милиметър. Друго важно условие е щангата да се вдигне до горе – до разгънати колене и да се задържи за момент, докато главният съдия каже да се прибере със сигнал “Рек”. Ако щангата залитне напред по пътя нагоре преди да е фиксирана, дори да е била близо до разгънато положение опитът ще се счита за невалиден. Просто разгъвайте коленете и изчаквайте съдията да даде сигнал да приберете щангата. Ако се изкривите, забавите, спрете и т.н. по време на вдигането и техническите лица не са ви помогнали и намесили, опитът няма да бъде счетен за неуспешен и ще бъде признат.

Основното и най-важното, за което ще гледат съдиите е дълбочината на клека, така че клякайте дълбоко. Няма да се позволява да се използват наколенки от какъвто и да било тип или бинтове за коленете. Единствената позволена подпомагаща екипировка е: накитници за ръцете или бинтове за китките, колан за кръста . Задължително е да се кляка с клин.

2. Вдигане от лег – Основното тук е щангата да опре гърдите и после да се вдигне до напълно разгънати ръце. Ако имате проблеми с лактите и не можете да ги разгъвате напълно сигнализирайте съдиите преди опита и им покажете, че не можете да разгъвате лактите си.

ОТ ТАЗИ ГОДИНА ВДИГАНЕТО НА ТАЗА Е ЗАБРАНЕНО!!!

Тазът не може да се отлепя в нито една фаза на вдигането и ако това се случи, опитът ще бъде счетен за неуспешен!
Щангата трябва да се вдигне на изпънати ръце и съдията да даде сигнал “рек”, за да бъде прибрана, не трябва да се бърза да се прибере , за да може съдиите да преценят, че щангата е овладяна и вдигната докрай. Няма проблем, ако по време на вдигането едната ръка изпревари другата и щангата се изкриви, важното е и двете да завършат в края на движението. Няма да бъдат разрешени налакътници или бинтове, навити на лактите. Единствената разрешена подпомагаща екипировка е: бинтове на китките или накитници и колан за кръста. Клинът на краката е задължителен !

3. По време на мъртвата тяга основното е да се разгъне напълно тялото и раменете да отидат зад нивото на щангата при напълно изпънати крака – тогава щангата ще се счита за вдигната . Няма проблеми щангата да се подпира на коленете и да се придърпва , просто трябва да стигне до горе и тялото да се изпъне . След сигнал на съдията щанга трябва да се пусне на земята с демонстриране на контрол, т.е. леко да се придружи, а не да се хвърля отгоре. Ако щангата се хвърли отгоре, опитът ще бъде счетен за несполучлив, дори и да е имало съдийски сигнал. Забранено е ползването на фитили. Не се позволява краката да се мажат с кремове, мазила и всякакви приплъзващи субстанции за мазане, освен талк на прах или бебешка пудра, които са разрешени. Разрешената екипировка е: бинтове за китките или накитници, колан за кръста. Отново е задължително да се използва клин или трико.

 

Коментирай