Бинтове за колена за клек

Препоръките ни за бинтоване на коленете се отнасят за всички спортисти, активно занимаващи се с пауърлифтинг. Още повече, че съвсем не всички спортисти умеят да го правят правилно.

На пръв поглед може да изглежда, че няма по-просто нещо от тази процедура, обаче, както и при всичко останало, и тук си има определена методика за максимално ефективно бинтоване, което ще помогне да достигнете по-добри резултати. Много спортисти познават травмите, получени при изпълнение на клек с голяма тежест. Бинтовете са предназначени именно за предотвратяване на подобни травми и за повишаване на резултатите при клек.

Преди всичко си струва да помните, че намотаването на бинта е най-добре да стане в седнало положение, с напълно изпънат крак. Тук може да използвате и магнезий, с него натриват коленете и мускулите. Започнете превръзката от капачката на коляното и се придвижвайте нагоре с точни движения. Всяка нова намотка най-добре да захваща около половината от предишната. Дясното коляно се бинтова по часовниковата стрелка, а лявото – обратно на часовниковата стрелка. Бинтова се дотогава, докато стигне нивото на широчината на бинта над коляното. При това трябва да се съобразявате и със стандартите, които имат значение за състезанията. Съгласно тези стандарти бинтоването на коленете не трябва да е по-широко от 30 см. Превръзката не трябва да е слаба, но не е желателно и да се презастраховате, най-добре да изберете “златната среда”. Когато бинтоването стигне догоре, направете още една намотка, след това на кръст, така че бинтът да обхване целия ви крак над капачката на коляното. Ако има още бинт, може просто да го навиете на капачката с преки намотки. За да закрепите здраво бинта, сложете палеца между бинта и коляното преди последната намотка, прехвърлете края на бинта в направената примка и затегнете. Ако след изпълнение на упражнението трябва бързо да свалите превръзката, просто освободете този край.

Купи SBD

Signature Gold Knee Wraps

Трябва да отбележим, че не всички спортисти единодушно признават ползата от бинтовете. За някои от тях, напротив, бинтовете могат да бъдат опасни поради непрекъснатото притискане на колянната капачка. Но в повечето случаи бинтовете помагат за подобряване на резултата.

Ако тренирате без бинтове и постигате определени резултати, помнете, че с бинтове те много бързо ще се повишат. Бинтовете се използват главно при клек. Ако възнамерявате да ползвате бинтове, важно е да помните, че колянната капачка трябва да се движи по естествен път. Нищо не трябва да я притиска прекомерно. Само в такъв случай еластичните бинтове за колене наистина ще помогнат в упражненията за по-високи резултати и за предотвратяване на някои травми.  

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here