Разрешена екипировка

 

Както вече споменахме в предишната си статия, всеки трибоец, който обмисля да се състезава на подиума, трябва да е запознат с основните правила на пауърлифтинга. И още нещо, тъй като изискванията на IPF (Световната Федерация по пауърлифтинг) са най-строги, приемаме, че ако си добре запознат с тях, няма да имаш проблеми с правилата на никоя друга федерация по силов трибой.

Купи SBD

Тази статия се фокусира изцяло върху аспектите, свързани с легитимността за състезание на всеки отделен елемент от трибойската екипировка. Въпреки че разработката не е съвсем изчерпателна, тя ще те ориентира как да избереш подходящата лична екипировка. За начало, предлагаме резюме на основните изисквания за личната екипировка, събрани в следната таблица:

Таблица с контролния списък на екипировката:

Изделие

Статус

Ограничения

Обувки Задължителни до 5 см височина на тока
Трико Задължително шевовете и подгъвът да са с макс. 0.5 см дебелина и макс. 3 см широчина
Тениска Задължителна Не е необходима за мъртва тяга
Чорапи Задължителни Тричетвърти чорапи са необходими за мъртва тяга
Колани По желание 13 мм дебели; 10 см широки
Пудра По желание
Наколенки По желание 30 см дължина, само одобрените от IPF марки
Амоняк, nose tork, миризливи соли По желание Не се разрешава употребата му пред публиката
Бельо По желание Разрешени са само слипове
Накитници По желание 1 м дължина, 8 см широчина; Не се разрешава да са повече от 2 см над китката
Бинтове за колене Зависи 2 м за повечето безекипировъчни федерации
Фитили Не са разрешени

 

трикоТрика, подпомагащи състезателя

Както сигурно вече знаеш, състезанията по силов трибой изискват носенето на трико; т.е. трикото е задължително.

Трикото може да е едноцветно или от няколко цвята. Шевовете и подгъвите не трябва да са по-дебели от 5 мм и по-широки от 3 см. Шевовете могат да бъдат покрити или подсилени с тясна ивица плат или разтеглива материя, не по-широка от 2 см и не по-дебела от 0.5 см. Трикото трябва да има крачоли дълги минимум 3 см и максимум 15 см, измерено от върха на чатала надолу по вътрешната част на бедрото. Крачолът може да е отрязан по-високо от външната страна на бедрото.

 

Тениска, фланелка под трикото

Тениската трябва да е от еднослойна, разтеглива материя и се носи под състезателното трико при изпълняване на клек или вдигане от лег. За мъжете не е задължителна когато изпълняват тяга, докато за жените тя трябва да се носи за всички упражнения. Цветът на тениската няма значение. От значение е дължината на й – тя трябва да достига до задните части, когато е загащена и по този начин подпомага допълнително състезателя. Фланелката не трябва да е от гумирана материя, да няма никакви джобове, ципове или подсилена яка, да няма подсилващи шевове, ръкавите да не покриват лактите. За IPF има ограничение какво лого може да има на тениската.

Шорти (Бельо)

Ако искаш да те допуснат до състезание на IPF, в никакъв случай не слагай боксерки. Разрешава се само стандартен атлетически бандаж (слип). Жените могат да обличат под трикото сутиен или спортен бандаж. Не е разрешено под трикото да се обличат плувки или друго подобно облекло от гумиран или еластичен материал. Подпомагащо бельо също не е разрешено за състезания по правилата на IPF.

Колани за трибой

Разрешена е употребата на трибойски колан, широк не повече от 10 см и дебелината по цялата му дължина да е максимум 13 мм. Той се поставя над трикото. Основната част на колана трябва да е изработена от кожа, винил или друг нееластичен материал от един или няколко залепени или зашити един за друг пластове. Трибойските колани не трябва да имат допълнителна подплата, скоби или други укрепващи елементи от лицевата страна или между пластовете; катарамата може да бъде за единично или двойно закопчаване, или механизъм за бързо закопчаване/откопчаване.

Разрешено е от външната страна на колана да бъде изписано името на състезателя, града или клуба.

Трибойските колани предполагат повишаване безопасността на състезателя, предпазвайки долната част на гърба. Истината е, че когато използват трибойски колан, повечето атлети вдигат по-големи тежести и ги ползват по тази причина. Коланът стяга коремните мускули, което помага за по-стабилен гръбнак. За IPF има списък със разрешени брандове за колани.

Трибойски колан

Наколенки

SBD наколенкиКоленните ръкави (наколенки) са разрешени за ползване, само ако дължината им не превишава 30 см и дебелината им е под 7 мм. Наколенката не трябва да се допира до трикото по време на изпълнението. За състезанията, версия IPF, могат да се ползват наколенки само от одобрен от федерацията бранд: SBD, Titan, Tommy Kono и Rehband. Целта на наколенката е да поддържа синовиалната течност на колянната става топла. Това помага изключително много. Освен това, по-стегнатите наколенки могат да помогнат да се вдигнат 5-10 кг повече при клек.

Бинтове за колене

Бинтовете за колене са изтъкани еластични ленти,  които на практика предпазват колянната става от сгъване. IPF разрешава бинтове, дълги не повече от 2 м и широки 8 см. Навиват се върху коляното не повече от 15 см над и 15 см под центъра на колянната става и цялата покрита повърхност не трябва да е повече от 30 см. Повечето от останалите федерации, обаче, разрешават употребата на бинтове до 2.5 м дължина.

Signature Gold Knee Wraps

Подобно на наколенките, бинтовете първоначално са били предназначени за предпазват коленете на спортиста. Но с времето е установено, че при по-стегнато навиване на 2,5 м бинтове около коленете, атлетът може да клекне с 10-35 кг повече тежест от обикновено. Точната цифра зависи от дължината на бинта, начинът за навиване около коляното (стегнатост) и от индивидуалността на състезателя (колко често използва бинтове на тренировки).

Ерик Лилиебридж показва как навива новите си 2,5 м бинтове Signature Gold:

Накитници

Не трябва да се бъркат накитниците с лентите за китки. Лентите не са разрешени за състезания по пауърлифтинг. Накитниците са предназначени да стабилизират китката на ръката.  Използват се да помогнат при упражнения за избутване. Лентите, от своя страна, се използват да помагат на хвата при дърпащите упражнения.

Бинтовете за ръце (накитниците) не трябва да бъдат по-дълги от 1 м и по-широки от 8 см. Навиват се върху китката така, че да не е повече от 10 см над и 2 см под центъра на ставата на китката и широчината на цялата покрита от бинта повърхност да не е повече от 12 см. Ако ги сложиш върху “месестата” част на ръката, опитът ти няма да бъде зачетен.

 

SBD Wrist Wraps FlexibleНакитниците играят роля, подобна на бинтовете за колене; предпазват ставата на китката от изкривяване. Повече се използват при вдигане от лег, защото помагат на атлета да държи китките си изправени срещу тежката щанга. Правата китка е по-ефикасна от огънатата; така накитниците добавят още няколко килограма към резултата.

Доста често се забелязват спортисти с накитници и при клека. Клекът може да окаже допълнителен натиск върху китките и накитниците могат да облекчат това натоварване. Все по-често се срещат и тягаджии с накитници. Това е така, защото бинтът държи ставата на китката стегната. Стегнатата китка означава, че е по-трудно ръката да се отвори, което помага на хвата да не поддаде при дърпане на тежка гира.

 

Обувки за трибой (щангети)

Adidas_Powerlift_2На състезания по силов трибой обувките са задължителни. При изпълнението на упражненията клек и вдигане от лег трябва да се използват обувки или кецове.

Под обувки се разбира само спортни обувки (тези, които се използват при спортове на закрито, без туристическите), кецове, маратонки, цвички за мъртва тяга. Подметката не трябва да е по-висока от 5 см и да бъде еднообразна от двете страни. Ако има подвижни стелки, те не трябва да са по-дебели от 1 см.

Чорапи за трибой

Чорапи за тягаТричетвърти чорапите са задължителни за изпълнение на мъртва тяга, защото предпазват пищялите от нараняване, докато лостът се издърпва нагоре по краката. За всички останали движения, чорапи се слагат по желание.

IPF разрешава всякакви цветове на чорапите, като могат да са надписани с логото на производителя. Височината им трябва да е такава, че те да не допират бинтовете за колене или наколенките. Разрешено е ползването на предпазители между чорапа и пищяла.

Магнезий

Магнезиева БучкаСтрого е забранено използването на масла, мазнини или други балсами за мазане върху тялото, трикото или личната екипировка. Единствените субстанции, разрешени за ползване от IPF са бебешка пудра, талк или магнезиев карбонат, които могат да се поставят върху тялото и състезателната екипировка, но не и върху бинтовете.

Магнезият най-често се ползва при тяга, защото увеличава здравината на хвата. Въпреки това, не е необичайно за трибойците да поставят магнезиев талк по гърба си при клек, за да не се изплъзва лостът. Подобно на тях, много легаджии си мажат ръцете с талк, за да не мърда лостът при избутването.

 

Бебешка пудра

Както вече споменахме в предишна наша статия, свързана с тънкостите при мъртвата тяга, бебешка пудра може да се нанася на място, отдалечено от подиума и лоста. Освен това, тя не трябва да се нанася по ръцете, защото ефектът за хвата е обратен на този, от магнезиевия талк.

Бебешката пудра се използва от тягаджиите, защото улеснява плъзгането на лоста по краката при издърпване.

От време на време се забелязват и спортисти, които слагат бебешка пудра близо до зоната на подмишниците за да намалят триенето между широкия гръбен мускул и трицепса, защото едно съвсем малко триене може да направи така, че спортистът да пропусне установяването на личен рекорд при опит с максимална гира.

Амоняк и капсули

Соли за вдишване и капсулите амоняк са разрешени. Въпреки това, обаче, тези средства не бива да се употребяват пред публиката според правилата на IPF.

Nose Tork

Инхалаторът за вдишване е малко по-силната версия на капсулите амоняк. Преди голямо вдигане, състезателите имат нужда от амонячен “удар” (вдишване), тъй като амонякът произвежда голямо количество адреналин в човешкото тяло, след което възползвайки се от този тласък атлетите могат да вдигнат по-голяма тежест.

Проверка на екипировката

Цялата лична екипировка, която се ползва на състезание по силов трибой се подлага на щателна проверка от съдиите. Те трябва да са сигурни, че личната екипировка на състезателя отговаря на правилата. Повечето добре организирани състезания правят проверка още при регистрацията. Въпреки това, правилата на IPF допускат проверката на трикото и личната екипировка на всеки участник да се проведе по всяко време докато протича срещата и 20 минути преди старта на съответната категория.

Марково облекло и спонсори

И накрая, според правилата на IPF, значка, емблема, лого и /или надпис с името на страната на състезателя, националната федерация или спонсора могат да бъдат поставени върху състезателното трико, чорапите и т.н. Не са разрешени надписи, които са обидни или компроментират спорта.

Страни и състезатели, които желаят да се възползват от правилата за лого на спонсори, които се поставят на трикото или личната екипировка, трябва да подадат молба за разрешение до генералния секретар. Молбата трябва да бъде отправена най-късно до три месеца преди публикуването на датата на първото състезание и да бъде заплатена такса от 250 евро или сума, която е определена от предхождащия конгрес на федерацията.

Видео, презентиращо трибойската екипировка на финландската фирма METAL:

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here