Omaha Barbell - OBGYM

Източник: Powerlifting To Win


Купи SBD

Всеки трибоец, който обмисля да се състезава на подиума, трябва да е запознат с основните правила на пауърлифтинга. Повечето федерации имат забележително сходни правила, но все пак всеки трябва да се запознае със специфичните изисквания на собствената си федерация, за да не бъде дисквалифициран заради някаква макар и незначителна разлика, с която не е запознат.

За настоящата разработка ще приемем, че се състезаваш за IPF. Ще отбелязваме най-общите изключения от другите федерации, но, обикновено ако се съобразяваш с правилата на IPF, ще си спазил и правилата на другите федерации, тъй като IPF се смята за най-строгата в това отношение.

Преди всичко трябва да си наясно дали техниката, с която тренираш е призната за състезание. Много трибойци тренират в комерсиални зали. Ще се очудиш много, когато разбереш, че техниката, с която тренираш не е приета за състезание.

Трибойски тежести (дискове)

Накратко, “шестоъгълните” дискове, с които обикновено се тренира тяга, са напълно неразрешени за състезания. Дисковете трябва да са кръгли. Състезателните тежести са високи 45 см, да са надписани в кг и да са калибрирани до 10 грама. Кръглите дискове в паунди работят също добре за тренировъчни цели.good plates

Легитимни лостове за пауърлифтинг

Признатият от IPF лост за трибой има следните характеристики:

 • Тегло: 20 кг или 44 паунда
 • Дължина: 2.2 м или ~7 фута и 3 инча
 • Диаметър: 28-29 мм
 • Разстояние между пръстените: 81 см или ~32 инча

IPF legal bar

Спецификацията на IPF лоста е взета от правилата на федерацията

Много федерации по пауърлифтинг използват различни лостове за различните движения. С изключение на IPF, съвсем не е необичайно да се използват лостове за клек, или лост за вдигане от лег, или пък отделен за тяга.

Лостове за клек

Много федерации, например, използват т.нар. “Тексаски лост за клек”(Texas Squat Bar)

texas squat bar

 

Размерите на Texas Squat Bar са взети направо от производителя.
Credit: http://www.wwfitness.com/powerlift.html

Той е доста по-различен от този на IPF. От една страна, няма прекъсване на набраздяването. Той е проектиран по този начин, за да осигури по-добро сцепление с гърба на атлета. Вместо да е 7 фута дълъг, дължината му е увеличена на 8 фута (ок. 2.44 м). Това позволява на по-малко подвижните спортисти да правят по-широк хват. Диаметърът на тексаския лост е 32 мм. При тази значително увеличена дебелина е много по-малко вероятно лостът да се огъне или да се “отплесне” при излизане от долната позиция на клека.

Ако си състезател версия IPF, избягвай да тренираш с тексаски лост, защото вероятно ще се заблудиш в деня на състезанието; просто няма да получиш същия “отскок” от най-долната част на движението. Но, съдейки от опита на другите, ще имаш голяма полза от използването на такъв лост поне веднъж преди състезание. Това ще ти помогне да изпиташ различно “чувство”, сравнявайки го с нормалните лостове.

Всичко за Тексаския лост за клек:

Лостове за мъртва тяга

Много федерации използват лост за тяга, което не се разрешава от IPF. Най-използваният вид е “Тексаският лост за тяга” (The Texas Deadlift Bar).

texas deadlift bar specs

Спецификация на Тексаски лост за тяга. Credit: http://www.wwfitness.com/powerlift.htm

Тексаският лост за тяга е дълъг 7 фута и 6 инча (ок. 2.3 м) и има повече разстояние между пръстените, отколкото нормалният. Това позволява да се заеме по-широка позиция на краката. Този лост няма набраздяване в централната част, което предпазва дори тягаджиите  с най тесен разкрач да не наранят пищялите си. Лостът се характеризира още с по-остро набраздяване, за да се заздрави хвата. Въпреки това, обаче, този лост е доста спорен поради диаметъра си от 27 мм. Този относително малък (тънък) диаметър прави лоста по “огъващ се”. Той обикновено се огъва няколко см преди да се отлепи от пода.

Противоречието идва от това, че в исторически план, пауърлифтърите от старата школа са нямали достъп до такъв вид лост, а с него могат да се дръпнат 25-50 паунда (10-25 кг) повече, отколкото с нормален. Когато поставените с нормален лост рекорди се чупят с лост за тяга, тогава със сигурност не става въпрос за две еднакви неща, нали?

Тогава е логично да запитаме дали е справедливо да се използва лост за тяга. Всъщност няма значение, защото IPF не ги разрешава.

Ето всичко за Тексаския лост за тяга:

Стойки за клек

Различните федерации разрешават да су ползват различни рамки. IPF използва универсална стойка за клек. Ако си свикнал да клякаш в силова рамка/клетка, ще е нужно малко нагласяне. Не можеш да се избуташ напред в стойка за клек точно по същия начин, както в силовата клетка.

Много федерации разрешават употребата на монолифт. Монолифтът позволява на атлета да свали лоста от рамката без да отстъпва назад с щангата. Все пак трябва да се провери дали дадената федерация разрешава използването на монолифт.

Демонстрация на Монолифт:

Лежанки за трибой

Накрая, ще разгледаме разрешените за състезания лежанки. Много от лежанките в комерсиалните фитнес зали нямат устройство за регулиране височината на рамката. Много от тези лежанки са или много къси, или много тънки. Да си го кажем направо, много от залите работят просто, за да печелят пари. Затова представяме спецификацията на одобрената за състезания лежанка:

 • Дължина: 1.22 м или 48 инча
 • Широчина: 29-32 см или 11.5-12.5 инча
 • Височина: 42-45 см или 16.5-17.5 инча

Спецификация на лежанка за състезания. Credit: nappowerlifting.com

Списък за проверка легитимността на тренировъчната техника

 • Дисковете трябва да са кръгли и високи 45 см
 • Спесификация на разрешения от IPF състезателен лост: дължина 2.2 м, дебелина 28-29 мм, с 81 см разстояние мужду пръстените
 • Някои федерации разрешават специални лостове за клек и тяга
 • IPF използва стойки за клек, не рамки или клетки
 • Някои федерации разрешават Монолифт
 • Спецификация на разрешена за състезание лежанка: дължина 1.22 м, широчина 29-32 см и височина 42-45 см .

Очаквай следващата статия, в която ще разгледаме трибойската екипировка и ще наблегнем специално на това, кое е разрешено на състезание и кое не.

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. Според правилника на IPF точността на теглото на дисковете е +- 0.25 %, а не 10г., т. е. един 25 килограмов диск може да бъде по тежък или по лек с до 67.5 г. За дискове от 2.5 и 1.25 кг допускът е +- 10 г. Аз съм калибровал всичките си дискове според тези изисквания в плюсовата зона. Ако претеглите разни чугунени дискове, ще ви обземе тихо отчаяние. Даже специално калиброваните с олово чугунени дискове на Йорк Барбел са с точност +- 2 %.

  • От къде мога да се снабдя с калибровани дискове? Възможно ли е да обясните малко по-подробно,тъй като имам интерес за обурудване на собствена зала.

Коментирай