Какво е пауърлифтинг?

Това е изключителен спорт, в който всяко състезание е мярка за нечий напредък. При него няма лъжа, няма измама и не можеш да обвиниш някого другиго за евентуален неуспех. Не можеш да се чудиш дали имаш напредък или не. Или успяваш с тази тежест, или не. Толкова е просто.

Трибоят често се бърка с вдигането на тежести, но той е индивидуален спорт, в който състезателите се опитват да вдигнат колкото е възможно по-голяма тежест на едно повторение на клек, вдигане от лег и тяга. Всеки състезател е поставен в определена дивизия и е класифициран по няколко променливи, включително теглови клас, възрастова група и ниво на опит. Прави се и допълнително разделяне на трибойците на “raw” (без екипировка) и тези, “с екипировка”, поясняващо дали състезателят е или не е облечен с поддържаща екипировка по време на състезанието.

Купи SBD

Състезанието обикновено е целодневно събитие, което започва с клек, минава през вдигане от лежанка (бенч прес) и завършва с тяга. Всеки състезател има право на три опита за всяка дисциплина, което прави общо девет изпълнения за деня.

Три служебни лица играят ролята на съдии и решават колективно дали опитът е “успешен” (a good lift) или “неуспешен”(a bad lift). Решението на всеки съдия, след всеки опит се отбелязва на светлинно табло с бели и червени светлини – бели, съответно за успешен опит и червени за неуспешен. Две или три бели светлини са достатъчни за “успешен” опит.

В края на състезанието се присъждат награди за най-добър резултат на клек, бенч и тяга и за общ резултат за съответната дивизия.

Най-важното за трибойската екипировка

Някои американски специалисти смятат следната трибойска екипировка за най-важна, като веднага правим уговорката, че това е само едно от многото мнения по въпроса; всеки е свободен да решава сам кое е най-доброто за него:

Обувки с равна подметка – За разлика от другите спортни обувки, равните обувки помагат на спортиста да разпредели теглото през задната част на крака и ефективно да “разпредели пода между двата си крака”. Освен това, подметката на този вид обувки прилепва по-добре към пода и предотвратява подхлъзването.Flat Powerlifting Shoes

Що се отнася до бенча, обаче, равните обувки не са толкова подходящи и много бенчъри предпочитат обувки с повдигната пета, за да си осигурят повече сила в краката по време на изпълнението.

Високи чорапи – Тези, които изпълняват тяга редовно са наясно, че разранените пищяли са често явление. Независимо от това, дали краката ви кървят или не, е разумно да носите високи чорапи за състезанието и да си ги обувате за тягата.Brandon Lilly's Deadlift Socks

Трибойски колан – Винаги е имало много спорове по отношение носенето на трибойски колан. Доста треньори са на мнение, че ако коланът се използва правилно, той може да подобри значително резултата от изпълнението и да предпази спортиста от травма. Въпреки това, с колана не бива да се злоупотребява, тъй като може да се пропуснат важни елементи от обучението. Все пак, това е въпрос на личен избор дали да носите колан на състезание или не.Powerlifting Belts

Накитници – Накитниците обикновено се използват по време на вдигане от лег, но много ги ползват и при клек. Казано просто, накитниците служат за стабилизиране на китката (сравнително неустойчива става) и помагат на атлета (а понякога се слагат и за удобство) да се справи безопасно с по-голяма тежест.Titanium Wrist

Трика (синглети)Най-важното при избора на трико е размерът и извивката на чатала.  Повечето федерации по пауърлифтинг изискват носенето на синглети на състезание. Titan Singlet

Освен за екипировката, някои от начинаещите трибойци си задават още редица важни въпроси, като например, за коя федерация да се състезават, към кой теглови клас да се придържат, дали да се състезават със или без екипировка, как да се подготвят за състезание, как да подберат опитите си, какъв хранителен режим да спазват и т.н. Това са все важни отделни теми, които са предмет на допълнително обсъждане.

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here