Super Centurion

Как тренираш – raw или с екипировка?

Начинаещите в пауърлифтинга твърде често задават въпроси за трибойска екипировка и необходимостта и. Задължително ли е да ползваш екипировка или не? В какво се състоят нейните предимства?

Това са въпросите който се въртят най-често в нашите среди, това е и провокацията за този пост.

Да разгледаме трикото за клек.

Super Centurion
Супер Центурион
Купи SBD

По принцип, за постигане на професионално ниво не е необходимо изобщо да използваш екипировка. Обаче, когато преминаваш към по-сериозни тежести, трикото за клек ще се окаже даже необходимо.

То ще помогне не само за по-високи резултати на състезанията, но и за по-ефективни тренировки, тъй като поддържа седалищните мускули и бедрата. Тъй като на пазара има много различни марки и модели, трябва да подберете онзи, който е най-подходящ за вас.

При покупка на такова трико и по-нататък при използането му си струва да отбележиш нещо важно, който ще окаже съществено влияние на успеха ти.

Ако използваш трикото на състезания, ще трябва да го използваш и на тренировките. Немалко са случаите, когато атлети губят състезания, обличайки костюм, който практически не са използвали на тренировките.

Най простото обяснение е това, че техниката за клек с трикото и без него е различна. И ако използваш трико по принцип, трябва да го ползваш често при изпълнение на клек, да свикнеш с него и да адаптираш тялото си към него, иначе вместо да донесе полза то само ще ти вреди.

Друго важно нещо, което трябва да знаеш е, че за да тренираш облечен в такова трико ще са ти нужни партньори или така наречените спотъри.

Ще попиташ защо?

Една от причините е че няма да можеш да го облечеш  сам. Това е тъй наречената “групова тренировка”.

Начинаещите пауърлифтъри може да тренират по всяко време и поединично, но за опитните спортисти, които вече използват такова трико ще е необходимо да подбират време, когато и партньорите им са на разположение за да помогнат при обличането.

Ростислав Петков – световен шампион в кат. 74 кг
Ростислав Петков – световен шампион в кат. 74 кг

Освен това, най-опитните атлети използват не само едно, а даже две-три такива трика.

Например, едното трико е свободно, второто точно по размер, а третото – 1-2 размера по-малко. Всяко едно се използва в зависимост от предполагаемото натоварване. На тренировките се обличат по-свободно трико, на състезание по-плътно.

Преди употреба на трикото, проверявай за евентуални повреди. Ако трикото се скъса по време на клек, именно в този момент пропада всяка допълнителна поддръжка и рискуваш да получиш травма, губейки контрол над щангата.

В заключение ще спомена че всеки спортист трябва да реши сам за себе си дали да ползва подпомагаща екипировка, защото от това зависят както клек техниката му, така и персоналните му резултати.

 Ако ти е харесала тази статия сподели я с приятели.

 

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here