Крум Крунов в Горна Оряховица
Крум Крунов в Горна Оряховица, снимка BodyConstructor
коментар на Крум Крумов

НАКЪДЕ ОТИВА ВДИГАНЕТО ОТ ЛЕГ?

Много от вас не знаят, някога във вдигането на тежести е имало трето движение-повдигане. Щангата се е вдигала до гърдите, след това по сигнал на съдията се е повдигала на изпънати ръце. Разрешен е бил отклон назад на трупа до 30 градуса.

Купи SBD

old school powerlifting

Да ви звучи познато? А знаете ли защо е отменено след 1972 год? Ами пак поради тези две причини-съдията може да ви даде сигнал в темп, но може и да се забави, а кой може да измери 30 градуса на око на подиума? Имало е почти хоризонтални лягания назад на по-техничните състезатели. Във вдигането от лег пак паузата зависи от съдията.

А извивката или моста? Тях кой ги контролира, по принцип трябва да има опорни точки-главата, таза, стъпалата, но в стремежа за все по-големи и по-големи мостове позицита на таза само се маркира. На състезания съм виждал състезатели на които лежанката не им стига, то са едни гърчения-чудо! Само да се посигне заветната цел, по-късо разстояние за ход надолу и съответно нагоре на щангата. Като добавим и че щангата може да опре до трупа в произволно избрана точка,например корема и нещата се задълбочават. По този начин някои имат ход 10-15 см, а други, не толкова технични-50 и повече см.

Да печелят техничните? Ок, но във скока на височина не е така. Там всеки може да си избере стил-коремно-претъркалящ, Фосбъри, ножица, но летвата е на една височина за всички.

А да не забравим и фланелите за вдигане от лег-с всяка година стават все по-здрави и постиженията растат главоломно, но дали това става от прираст на сила? Не, при спускането тежеста зарежда фланелата с кинетична енергия, която ако състезателя е добър може да оползотвори за да вдигне тежеста. По подобен начин стоят нещата и при клякането, но най-малко изкуствени промени има при тягата. За да се сига на състезания лега на даден състезател да е по-голям от тягата му.

На мен поне не ми звучи логично. А на вас?

 


Още от Крум

Гледайте тренировката за сила с Ивайло Христов и Крум Крумов - > http://liftinglarge.eu/trenirovka-za-sila-ivailo-hristov
Гледайте тренировката за сила с Ивайло Христов и Крум Крумов – > http://liftinglarge.eu/trenirovka-za-sila-ivailo-hristov

 

Сподели с приятелиTweet: RAW трибоя е много по голям от екипировъчния

 

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here