Накитниците са важна част от трибойската екипировка, те се ползват както от професионалисти така и от аматьори и любители на спорта. Ползват се при много упражнения, като най-вече вдигане от лег (benchpress) и клек (squat).

Когато се изпълнява клек с голяма тежест, на голямо натоварване са подложени не само ставите на коленете, но и китките на ръцете. Бинтовете за ръце – накитници се използват именно за тяхната защита от травми. Такива бинтове се използват както в пауърлифтинга, така и във фитнеса.

Купи SBD

Те добре предпазват връзките и сухожилията от навяхване и други наранявания. Стегнатото намотаване на бинта фиксира стабилно ставата и стабилизира крайника, който изпълнява работа по време на упражнение.

Златна Серия Накитници Титан
Златна Серия Накитници Титан

Употребата на накитници е необходима но не задължителна, добре е те трябва да се свалят по време на “неработно” време, т.е. между силовите опити, за да не се нарушава естествения кръвоток в кръносните съдове на крайниците.

При избор на накитници трябва да се съобразите с дължината им. По правило, те трябва да са от 30 до 90 см. Няма еднакви препоръки, тъй като всеки спортист е строго индивидуален, на някого ще му е по-удобно с по-меки бинтове, на друг с по-твърди. Най-добре е да пробвате няколко варианта с различна дължина и твърдост, като изхождате от размера на собствените си китки и личното си предпочитание за твърдост.

Ето няколко примера за това как се навиват накитниците на китката и какви са разликите в дебелината и еластичността на различните видове бинтове.

Най-типичните критерии, свързани с дължината на бинтовете са свързани с това, че по-дългите бинтове фиксират по-стабилно китките, но трябва да ги намотавате всеки път, а по късите са по-удобни, но пък намаляват твърдостта и стабилността на китките.

Ние препоръчваме да ползвате накитници само при тежките опити, там когато работната тежест е 70-100% от максималната, за да могат китките да свикват с натоварванията и да стават по здрави.

Коментирай