Кирил Саричев

Съветите на Кирил Саричев за добри постижения при вдигане от лег

Кирил Саричев е един от най-добрите легаджии безекипировъчно в света и голямата надежда на руския пауърлифтинг.

Във видеото, прославеният атлет дава някои полезни съвети за правилното изпълнение на вдигане от лег.

Купи SBD

Саричев в момента подготвя възпитаника си Арсений Федоров за световен рекорд. Арсений е само на 16 години, а вече е абсолютен световен шампион сред юношите. Само за месец и половина е прибавил 20 кг към лежанката си и 10 кг към собственото си тегло.

При вдигането от лег, както при всички останали упражнения, не е измислено нищо ново. Основно място се полага на разгрявката. Разгрявката е разгъване на всички мускули, които ще участват в упражнението, както преди самото упражнението, така и след него. Не бива да се забравя, че само еластичните мускули работят добре, те имат по-голяма амплитуда. Разгрявката не трябва да се пренебрегва, защото от това зависи до голяма степен избягването на контузии.

Коя техника според Саричев води до най-добър резултат?

Това, разбира се е сложен въпрос, но и за него има отговор. Всеки човек е различен, с различни размери – дължина на ръцете, ръст, някои са високи, но с къси ръце и обратно, големината на дланите е различна и т.н. Затова се налага да се отчитат индивидуалните особености на всеки спортист и да се работи с него според физиката му. И тук Саричев съветва не само да се търси грамотен треньор, но и да се гледа много видео с атлети, които са горе-долу с физиката на конкретния спортист и да се сравнява тяхната техника с неговата. При правилната техника няма излишни движения, всички те са отработени и предпазват спортиста от нараняване.

Първото нещо, което трябва да се направи е да се избере оптимална широчина на захвата. В конкретния случай, за Арсений са подбрали оптималния вариант, т.е. той хваща лоста не с показалеца, а с безименния пръст. Ако го хване по-широко, няма да може да включи широките гръбни мускули в работа и да пресира максимално лактите към тялото. Защото когато хватът е широк, за лактите е по-трудно да се справят. Оптималният вариант му дава възможност при спускането на лоста да натисне лактите към тялото. Съответно се включват и широките гръбни мускули и при вдигането те се напрягат и избутват лактите. Широкият хват е удобен за екипировъчната лежанка. При безекипировъчното ти избутваш в съответствие с анатомията на организма си.

По отношение на дъгата (моста) – има много примери и темата е дълга. В залата може да се импровизира с обикновено навито килимче на роло и сложено под кръста или пък бутилки – половин-литрови, два литра и половина или пет-литрови. Каква е ролята на огъването под дъга? Тя дава удобно положение на тялото, намалява амплитудата на движение при вдигането от лег, т.е. съкращава пътя на движението и може да се избуташ повече тежест.

За добър старт има няколко основни неща – това е широчината на хвата,  дъгата, правилното положение на тялото върху лежанката, т.е. лопатките на гърба да са прилепнали върху лежанката; всичко това в голяма степен допринася за съкращаване на амплитудата на движение, което от своя страна може да подобри резултата. За правилното огъване в дъга е важно краката да се поставят правилно. Пръстите опират вертикално на пода и петата се издърпва назад. Много е важно положението на гърба (лопатките) върху лежанката, те просто трябва да са като залепени.

За вдигане от лег е необходимо да се тренират достатъчно стабилизаторите на ръцете; това са мускулите които се натоварват най-много при спускане и избутване на лоста; т.е. трябват ни силни бицепси и силни предмишници. За това са много подходящи разгъванията за бицепс с обратен хват, както и доста други.

Показаната тренировка е твърде кратка, но се надяваме да е била полезна за всички, които се стремят да подобрят лежанката си.
И да завършим с видео от подобряването на All-time World рекорда на лежанка в най тежката категория.

1 коментар

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here