Тягата с опънати крака в миналото е била състезателно упражнение, но поради твърде голямата опасност от предизвикване на травми са го изключили от състезателната програма. Сега се използва като спомагателно упражнение.

При тяга с опънати крака работят следните мускули:

Купи SBD

–         бицепси на бедрата;

–         мускулите изправящи гръбнака;

–         седалищни;

–         надлъжни мускули на бедрата;

–         широките мускули на гърба;

–         предмишници.

тяга с опънати крака

Техниката за изпълнение на тяга с опънати крака е следната: спортистът пристъпва към щангата, застава в положение, при което лостът да е над ходилата, т.е. достатъчно близко до пищялите; накланя се напред, извеждайки таза назад и без да свива краката, хваща лоста с хват по избор и се изправя. След фиксиране в горната точка щангата се връща в изходно положение.

Ще разгледаме някои моменти от техниката за изпълнение на тяга с опънати крака поотделно:

1. Ако току що започвате да изпълнявате тяга с опънати крака, за начало се консултирайте с лекар ако сте прекарали травма на гърба.

2. Възможно е в началото да не ви достигне гъвкавост да хванете лоста с изпънати крака. В такъв случай ще трябва да направите допълнителни упражнения за гъвкавост или да започнете изпълнението с леко сгънати крака. Между другото, въпреки името си, препоръчва се това упражнение да се изпълнява с малко свити в коленете крака. Пълното изправяне на краката е възможно само в момента на фиксиране на вдигнатата щанга.

3. Вдигането и свалянето на щангата става при задържане на дишането. Тази техника прави гърдите твърди и фиксира гръбнака.

4. По време на движението гърбът трябва да е изправен, не трябва да се изгърбва.

5. Ако при мъртвата тяга се препоръчва употребата на ремък, когато не може да удържите щангата, то при тяга с опънати колене такъв не е необходим, тъй като тежестта е значително по-малка.

6. Не дърпайте лоста на тласъци. Движението на щангата трябва да е плавно. Щангата трябва да се вдига възможно най-близо до пищялите. Ако се вдига далеч от тях, това ще създаде голямо натоварване на гръбнака в областта на кръста.

Коментирай