Matt CrocСтатията на NattyOrNot.com – Are Powerlifters Natural е публикувана на 26.02.2014 в интернет. Мисията на автора е да предоставя на читателите си факти, които мейнстрийм индустрията се опитва да крие от широката публика, истини от подземния свят на  силовите спортове.


Може ли трибойци и културисти да постигат добри резултати без допинг?

Все повече и повече фитнес ентусиасти биват окуражавани да тренират като пауърлифтъри, за да станат масивни и силни. Известни автори на силова литература като Mark Rippetoe и Pavel Tsatsouline популяризират трибоя сред младежта, но те разпространяват и много заблуди, защото точно както и всички останали, те са решили да останат политически коректни, отказвайки да говорят за частта на химията в тази игра.

Купи SBD

Известни експерти-треньори твърдят, че основните методи за трениране на натуралните културисти, които не се възползват от употребата на стероиди, са посредствени. Въпреки, че това може и да е вярно, в някои случаи, същите тези мъже препоръчват използването на тренировъчни програми, съставени от професионални треньори по пауърлифтинг и бивши шампиони като Борис Шейко, Марти Галагер, Кърк Карвоски, Ед Коен и много други. Всичките споменати лица са били на стероиди по време на състезателните си кариери и сега са по кориците на най-популярните книги за пауърлифтинг, които се продават на невежи начинаещи спортисти. Съвсем обичайно е цялата книга да ползва професионални пауърлифтъри като образец и да дава примери как всеки трябва да тренира, без изобщо да се засяга темата за лекарствата. Фактически, това е самата истина за 98% от книгите, написани и продавани в САЩ.

Затова много млади момчета и момичета остават с впечатлението, че по някаква причина пауърлифтингът и вдигането на тежести предполагат натрупването на огромна мускулна маса без помощта на анаболни стероиди или други стимулиращи мускулите лекарства. Нищо не би могло да е по-далеч от истината, защото употребата на химия сред пауърлифтърите е толкова обичайно, колкото и при културизма. Да, очевидно е, че ще станеш по-голям ако вдигаш тежки щанги, но изобщо няма да се доближиш до нивото на момчетата от кориците на списанията за фитнес и книгите за силови спортове. Дори няма да се доближиш.

Пауърлифтърите, точно както и професионалистите от IFBB, употребяват маса средства (анаболни стероиди, хормон на растежа, диуретици, инсулин… и т.н.), за да станат силни и готови за състезание. Спокойно може да се каже, че броят на елитните пауърлифтъри без стероиди е нула.

Факторът номер едно, който определя силата и мускулната маса е мъжкият хормон тестостерон. По дефиниция, мъжете произвеждат 20 пъти повече тестостерон от жените. Разликите между мъжете и жените, доколкото става въпрос за сила и размер, са очевидни и няма нужда да се инвестират милиони долари за проучване и доказателства. Това показва, че би било глупаво да се вярва, че в ерата, когато дори състезателите по тенис на маса приемат забранени средства, силовите атлети ще кажат “Не” на допинга. Тук анаболните стероиди са сърцевината на активността. Махнете химията от спорта и всички рекорди ще спаднат с 20-50%. Най-очевидните разлики ще лъснат в раздела сила & мускули.

Има примери за бивши пауърлифтъри, като Мат Крозалески (Matt Kroczaleski), който успешно преминава от професионален пауърлифтър в професионален културист. Двата спорта са достатъчно сходни и предполагат преход. В разцвета си, легендата на щангите Кърк Карвоски (Kirk Karwoski) е с физически статус подобен на професионалист от IFBB – тегло 127 кг, телесна мазнина 8% и размер на горната част на ръцете (бицепс и трицепс) 21 инча (53.3 см). Всичките тези мускули са събрани в относително къса рамка 172.7 см (5’8”). Фактически, това са статистически данни на професионален културист във фазата преди състезание, когато телесната мазнина е намалена до 5%. Кара те да се чудиш, нали?Kirk Karwoski

Въпреки всичко това, налице е ново поколение амбициозни натурални (естествени) щангисти/бодибилдъри и фитнес ентусиасти, които продължават да гонят неосъществимата мечта и вярват, че ако тренират “като пауърлифтъри” те ще могат да преодолеят факта, че един естествен бодибилдър може да изгради такъв размер мускулна маса. Общата тенденция е да се подкрепя мнението, че упражнения като тежки клекове и тяги увеличават производството на тестостерон в тялото, но досега няма доказателство за това и дори да беше вярно, количеството е малко и не би имало абсолютно никакъв видим резултат. Вдигането на големи гири е тежко, но само защото нещо е тежко и трудно, не го прави по-ефективно отколкото е.

Друга заблуда, която дава надежда на много спортисти как трибойските тренировки ще ги превърнат в машини са многото заблуждаващи статии, говорещи за така наречените “пауърбилдъри”. Те са лифтъри, които се състезават и в двете дисциплини – пауърлифтинг и бодибилдинг, или поне използват принципа на трибоя и трите движения (клек, лег и тяга) са в основата на техните тренировъчни програми. Един от виновните за това е Michael O’Hearn, който претендира да е натурален (естествен, без допинг) културист, макар че е по-голям от професионалист на IFBB от 70-те и 80-те (невъзможно!) Първо, той не е естествен културист и второ, пауърбилдингът не е толкова ефективен, колкото прокламират поддържниците му. Движението на пари в културизма и силовия трибой винаги се е базирало върху намирането на нови и “революционни” начини за тренировки, като в замяна се очаква да генерират повече приходи от продажбата на стоки.

Известният трибоец и треньор Луи Симънс (Louie Simmons) от Уестсайд Барбел (Westside Barbell) в много от своите интервюта казва, че е бил на анаболни стероиди за повече от няколко десетилетия и единственият начин да станеш възможно най-силен физически е употребата на хапчета. Почти всички сериозни негови атлети, членове на Уестсайд Барбел употребяват PEDs (средства стимулиращи изпълнението), за да чупят рекорди.

Нека обобщим:

  • елитните пауърлифтъри имат същата мускулна маса като професионалните културисти на IFBB;

  • елитните пауърлифтъри са изключително силни и се състезават с най-добрите в света;

  • професионалните през целия си живот треньори като Луи Симънс открито признават употребата на анаболни стероиди сред силовите трибойци;

  • има атлети като Matt Kroczaleski, които показват, че да преминеш от елитен пауърлифтър в културист от ранга на IFBB може да стане бързо;

Добрата стара поговорка на Робин Кук, която гласи: “Ако това изглежда като патица и кряка като патица, значи това е патица!” отново се оказва права, но в края на краищата, всеки е свободен да направи своя личен избор.

Ти решаваш!

Disclaimer: NattyOrNot.com does NOT support the usage of illegal substances. The content above is solely for informational purposes and is NOT written by a medical professional. The website is not responsible for any kind damages that may be caused by the uploaded articles – the very same way a knife seller is not responsible for the actions of his clients. Be wise – love yourself and your body.

LiftingLARGE.eu не подкрепя употребата на нелегални добавки.

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here