Николай Пенчев и Момчил Милев

Изчаках няколко дни да съм по премерен в оценките за изминалият турнир в Пловдив по фитнес и културизъм. Да има по-малко емоции и повече разсъждние.

Менс физик, хубава интересна категория с объркани критерии и не много яснота какво точно да се оценява. Но категория която стимулира много хора да се състезават, каквато е идеята на IFBB. Нека не се палят състезателите на съдиите, а да приемат тази категория като забавление.

Купи SBD

Класически културизъм, Константин Паскалев идеален пример за тази категория, нека служи за пример. Въпреки, че е класик има плътни и обемни мускули, а не е плосък.

Бикини фитнес, по мое мнение тази категория започва отново да се изплъзва, намалява броя на състезателките с излъчване и сексапил. Увеличава се на тези остри линии и агресивно излъчване. Ако IFBB искат да запазят страктивноста на категорията трябва 100% да се въведе допинг тест на състезателките. Там където има стероиди и деуретици няма бикини.

Мъжките категории, ясни са критериите (някой път не се спазват и объркват) но като цяло се толерира моментната форма. Слагат се на заден план генетика, структура, мускулна маса, баланс…

Името Bodybuilding губи смисъл и трябва да се прекръсти на Bodycutting. Моментната форма дава шанс и на хора с не толкова добра генерика да печелят състезания, разчитайки на обезводняване и подготовка в последните седмици. Но това измества идеята на спорта и той се превръща в игра на биохимия. Губи се идеята за изграждане на балансирана и симетрична фигура. А точно те остават в историята, те са тези които ни карат да се възхищаваме.

Момчил Милев

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here