Евгений Попов

Евгений Попов – бащата на силовия трибой в България

Началото на силовия трибой в България се свързва с името на Евгений Попов, който започва спортната си кариера със щангите през 1969г., а през 1980г. става втори на Европейския шампионат по вдигане на тежести.

През 1990г. силовият трибой в България набира скорост и се насочва към участие на международни състезания. През 1991г. Евгений Попов се състезава на Световното първенство по пауърлифтинг в Швеция и се нарежда на 8-мо място в категория +125 кг. Печели сребърен медал на мъртва тяга. Това е огромен успех за България, тъй като тогава в този спорт тогава доминират все още американците.

Купи SBD

Под вещото ръководство на световно известния треньор Иван Абаджиев, Евгений Попов печели сребърен медал на Европейското първенство през 1995г. в Москва, с резултати: на клек – 365 кг, на вдигане от лег – 220 кг и на тяга – 365 кг; общ резултат от 950 кг. Класира се на шесто място в трибоя на Световното през 1996 година.

Popov sq 365 IPF WC Salzburg 1996 powerlifting

Той е и първият българин, участвал на три финала на World Strongest Man. Известният ни сънародник има редица международни участия и дълго време е бил непобедим на родна територия.

Видео с лежанката на Евгений Попов с 210 кг:

През април миналата година, на четвъртото издание на турнира “Джони спорт, Храм на силата” Евгений Попов е поканен като почетен гост, наред с много други изявени треньори и спортисти и това внася още повече вдъхновение за участниците в състезанието.

 

Един от изявените български трибойци, състезаващ се в САЩ  Костадин Бахчеванов казва за него:

Той е един невероятен Човек и Треньор и аз съм му безкрайно благодарен!

Многократният републикански и международен шампион Ростислав Петков сподели също:
Г-н Попов аз ще бъда кратък за разлика от другите колеги, много хора гледат но малък процент ВИЖДАТ, за мен ти си от тази малка част хора които виждат. И един от малкото хора казали хубави думи за мен от сърце обеден съм. Бади винаги такъв какъвто си а не “слепец” (в кавички)…!!!
Шампионът Стоян Андреев писа за Евгений:
Гена искам да те поправя, ти не си горе долу добър трибоец, ти си най-добрият. Ти и Ивелин дадохте началото, вие ни подадохте ръце и ни показахте пътя, по който сега вървим, запалихте ни по този спорт.
Ти ни надъхваше със статиите, които пишеше за най-големите трибойци в различните федерации, така че Гена без теб нямаше да има трибой и ние да стигнем това ниво.
Така че Гена ти си живата легенда на Българския трибой!
В отговор на написаното Евгений написа:
Tяна, трогваш ме с думите си и искам много да ти благодаря за отношението ти към мен! Колкото до това, че аз сам се преценявам като”горе-долу добър трибоец” е само заради факта, че не успях да стана европейски или световен шампион, както вие сега успявате.
Това, което съм постигнал е гордост за мен, още повече е в три различни силови спорта, но златният медал и първото място са си златен медал и първо място! Не се оправдавам, но много ми беше трудно защото винаги съм бил сам – и на тренировка и на състезания в повечето случай и трябваше доста неща да преживея докато достигна някакви знания и опит в пауърлифтинга и в “най-силните мъже”, но така му било писано!

Затова пък сега вие сте много повече и сте много по-сплотени и надъхани за големите тежести и страшно се радвам на успехите ви!

Хич не ми пука кой в коя федерация участва, с каква екипировка или без нея!
Силовият трибой е като семейството, в него има различни хора, но в тях има една кръв! Важна е идеята за силните хора в нашата държавица и това, че тези силни хора във все повече теглови категории са НАЙ-СИЛНИТЕ!

Евгений Попов се състезава до 50-годишна възраст и все още продължава да поддържа формата си. Той продължава да подкрепя и помага на младите български трибойци.

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here