Михаил Кокляев и Александър Клюшев - двойна тяга със 750 кг

Филм за 3-то международно сингъл състезание на клас Elite PRO от турнира “Битката на Шампионите – Архангелск 2012”

Невероятно видео! Едно от най-добрите, показвани досега!

Юни, 2012г. Столицата на Руския Север, Архангелск, центърът който събира най-добрите руски пауърлифтъри на едно място. Най-великите атлети на съвремието влизат в спортна битка помежду си на подиума на “Битката на Шампионите”! По-голямо и по-мощно от всяко друго, което би могло да си представите, това събитие изправя супер-професионалистите един срещу друг да премерят мускулите, физиката и волята си. Навън е само 12°, но атлетите усещат истинската топлина на вниманието, с което ги посрещат и приемат тук. Събират се на едно място от различни краища на Русия, Украйна, Азербайджан, Унгария и САЩ – най-добрите.

Купи SBD

Тази година “Битката” представя трите движения на трибоя. За първи път, освен вдигането от лег и мъртвата тяга, тази година е включен и клекът. Намерението на организаторите е да поставят на все по-високо ниво този турнир. Участват световни шампиони и рекордьори като Евгени Яръмбаш от Украйна, който има най-добрите резултати на планетата от 480 кг екипировъчна тяга и Андрей Маланичев. Месец преди “Битката” и двамата имат участие в Санкт Петербург за “Супер-купата на Титаните” и те са много предпазливи по отношение на изявата си тук. Андрей споделя, че е успял да направи само 5 тренировъчни сесии с две разгрявки преди състезанието и дори не знае как ще започне. Но на “Битката” участва не само заради успеха в движенията, а за да направи щастливи хората, които гледат.

Няколко часа почивка в хотела и следва първата тренировка на участниците – среща с журналистите. Вниманието е привлечено от единствения участник, идващ отвъд океана, многократен шампион по тяга Брандон Гас, който споделя, че в Америка има много федерации и се провеждат много шампионати, но е дошъл на “Битката”, за да се срещне и се бори с най-истинските и най-силните шампиони на Европа. Шампионът на тяга Михаил Кокляев характеризира участниците по свой собствен начин – “Тази година съставът на участниците ми прилича на колизеум”. Шампионът на лежанка през 2010г., един от най-големите – Кирил Саричев, тук получава професионалната си карта, която му дава право през следващите години да представлява областта на Архангелск на всички турнири, включително и “Битката”.

Жителите на Архангелск приветстват шествието на атлетите по улиците на града, развявайки знамената на всички държави – участнички.

И така, време е състезанието да започне. Залата е пълна, публиката с нетърпение очаква шоуто, рекордите, емоциите. На подиума излизат представители на всичките пет страни-участнички, със знамена в ръцете, които публиката приветства с горещи аплодисменти. Моментът е особено вълнуващ, защото те се състезават не само за себе си, но и да представят добре страните си!

Да започваме!

Вдигане от лег

Както и на предишните турнири, първата дисциплина е вдигане от лег. Ако не всички, повечето имат шанс да спечелят. Победителите не се определят само по абсолютните си резултати, но и по коефициента на Уилкс, специален индекс, който се изчислява според тежестта на гирата и теглото на състезателя.

Един от най-добрите в канадската борба – Денис Цепленков е чакал дълго. Той е 30-годишен и е световноизвестен в канадската борба московчанин, човекът с най-големите бицепси в Русия, което му извоюва място в Книгата с рекорди на Русия. Лично тегло – 137 кг. Първи опит на лежанката с 260 кг. След него на подиума излиза да покаже класата си познатият от предишни турнири Олег Кушнарев, 39-годишен спортист от Перм, с тегло 113,4 кг. Олег е световен шампион по вдигане от лег, версия WPC и Европейски шампион на лежанка, версия IPF. Травмата на гърдите отпреди 3 години му налага дълго възстановяване, а вероятно и психологична бариера да направи най-доброто, на което е способен. Опитът му с 230 кг е твърде недостатъчен за възможностите му, а фактически това е единственият му успешен опит на състезанието.

Както се очаква, борбата ще се разиграе между победителите от предишни състезания Кирил Саричев от Русия и Ласло Мезарош от Унгария. Ласло Мезарош е 44-годишен атлет от Мишколц. Той е световен шампион по вдигане от лег в категория 125 кг, многократен Европейски и световен шампион, победител в “Битката” през 2011г. Най-добрият му резултат на бенч е 302,5 кг, тежи 131,2 кг. Поддържа в родината си специализиран магазин за пауърлифтинг екипировка. Между другото, отглежда бъдещ шампион в трибоя – сина си. Първият му опит тук е с 275 кг. Дългогодишният му опит в трибоя оказва своето влияние и той вдига тази гира с лекота. Това е само с 5 кг по-малко от гирата на Кирил Саричев.

Втори опит на лежанка. Сергей Гришко – 23-годишен спортист от Краснодар, първокласен атлет, абсолютен Европейски шампион от 2011г. версия IPA-A, световен и национален рекордьор на Русия в категория 82,5 кг, версия WPC и IPA-A. Прави опит с 221,5 кг. Вторият му опит, за не много едър атлет като него (лично тегло 79 кг), на който успява да избута с изпънати ръце 221,5 кг се оказва добър опит и най-добрият му резултат за цялото състезание и това е нов абсолютен рекорд за Русия.

Конкуренция на Ласло Мезарош се явява в лицета на двукратния победител в “Битката” Андрей Беляев, който единствен се състезава и в двете дисциплини – вдигане от лег и тяга. Беляев е 29-годишен спортист от Киров, абсолютен национален рекордьор по безекипировъчна тяга в Русия с резултат от 385 кг в категория до 100 кг. Той е национален, Европейски и световен рекордьор по общ резултат в трибоя в категория до 90 кг. Лежанката не е приоритет за Андрей, но въпреки това с лекота избутва 225 кг на втория си опит.

Подиумът се оказва лоялен и за друг атлет – Олег Базилевич. Олег е на 30 години от Кривой Рог, Украйна. Той е световен шампион от 2007 и 2011г., версия WPC. Най-добрият му резултат на безекипировъчна лежанка е 250 кг в категория до 90 кг. На опита му с 247,5 кг двама от съдиите му дават бели светлини и опитът е зачетен; това го нарежда на второто място.

На подиума излиза Мурад Алибегов, 35-годишен руснак от Ростов на Дон. Шампион на Русия за 2012г., версия WPC, с най-добър безекипировъчен бенч от 255 кг @ 119,5 кг. Въпреки наскорошната си специализация в бенч преса, Мурад показва незадоволителен резултат от 252,5 кг в категория 125 кг.

Бронзовият медалист от “Битката на Шампионите 2011”, Владимир Кахута също се изявява на подиума. Той е на 31 годни, родом от Воронеж. Абсолютен национален рекордьор на Русия по безекипровъчен бенч с 262,5 кг в категория до 100 кг.Прави успешен опит с 260 кг.

Все още не е завършила борбата между Мезарош и Саричев. Ласло прави опит с 285 кг, но отговорът на Кирил е 300 кг. Кирил Саричев е 23-годишният представител на града – домакин, Архангелск. Той е абсолютен световен шампион при юношите, абсолютен национален и Европейски рекордьор. Победител е на “Битката на Шампионите 2010”, носител на титлата REX-RAW за избутване на 300 кг гира. Най-добрият му резултат на безекпировъчен бенч е 303 кг @ 168,8 кг. През 2011г. Кирил претърпява лека контузия, но на тази битка нищо не е в състояние да го спре. Прави успешен опит с 300 кг. Резултатът му от втория му опит е достатъчен да му донесе титлата, но за такава силна конкуренция, като тазгодишната, явно е малък.

На третия опит се явява Игор Кушин, 46-годишен атлет от Русия, който е носител на абсолютния рекорд за Русия по безекипировъчен бенч с резултат от 260 кг в категория до 110 кг. Той е трикратен абсолютен национален шампион, многократен Европейски и Евразийски шампион в open-клас възрастова категория. Носител на бронза от “Битката” през 2010г. Той прави опит с 261 кг и установява национален рекорд в категорията си. Целта му е постигната.

На третия си опит Олег Базилевич и Вадим Кахута се провалят. Ласло Мезарош търсейки път към победата успява с 292,5 кг, което кара Саричев да заяви недостъпните за момента 307,5 кг; с този си успешен опит той поставя нов национален рекорд. Това е истинска заявка за първото място.

Последни опити. Базилевич се проваля на 257 кг. Дали Вадим Кахута ще спечели бронза? Оказва се, че 266 кг са прекалено тежки за него. Бронзът остава за Базилевич.

Резултатът на Саричев предизвиква Ласло Мезарош да направи непосилен четвърти опит с 301 кг, но той успява. Това не е рекорд, но предизвикателство към Саричев за първото място. Ласло докарва феновете на Саричев до шок, но това не е краят. Кирил твърдо вярва в мощта си и заявява цели 315 кг. Всички в залата настръхват в очакване. И ето, тяхното момче успява! Виждате с очите си как ликува публиката! Това е напълно заслужена победа!

Ласло Мезарош завършва състезанието с Европейски рекорд в категория до 140 кг и получава специалната награда – титлата REX-RAW, която се присъжда на спортисти, преминали границата от 300 кг RAW, но разочарованието му от загубата е забележимо!

Тяга

Втората част на грандиозното шоуто включва изявата на 11-те състезатели в дисциплините мъртва тяга и клек. Първият опит минава успешно за всички състезатели под аплодисментите и вълнението в залата.

На втория опит, на подиума излиза единствената участничка на турнира Юлия Зауголова, многократна шампионка на Русия, световна и Европейска шампионка по безекипировъчна тяга с 232 кг, версия IPF в категория до 70 кг. Но гирата от 235 кг отказва да се предаде и опитът не успява. Но тя е тук, за постави нов световен рекорд. Все пак, предстоят още цели два опита.

На подиума излиза още един атлет с малко телесно тегло – Алексей Бахирев. Явяването му на турнира съвсем не е случайно. Той е 31-годишен от Ленинградска област. Той е абсолютен национален рекордьор по безекипировъчна тяга в категория до 75 кг, с резултат от 297,5 кг, многократен притежател на националната купа по пауърлифтинг и най-добър на “Arnold Classic” за 2011г. Още с първия си опит подобрява собствения си рекорд, дърпайки 298,5 кг и поставяйки нов абсолютен национален рекорд.

Константин Поздеев е вече известен на феновете на трибоя с постиженията си на “Битката на Шампионите 2011”. 28-гидишният спортист е абсолютен национален рекордьор на безекипировъчна тяга с резултат от 370 кг в категория до 110 кг и сребърен медалист от “Битката” през 2011г. Той веднага подобрява собствения си рекорд от предишната година с 371 кг гира – нов национален рекорд. Андрей Беляев повтаря резултата му и поставя нов национален рекорд в по-леката категория – до 90 кг.

На подиума се появява най-очакакваният и най-отявлен конкурент на Беляев – Брандон Гас. 38-годишният атлет от Мисури, е рекордьор на САЩ по безекипировъчна тяга с резултат от 380 кг в категория до 90 кг. Още – петкратен световен шампион и 9-кратен шампион на планетата по пауърлифтинг. На втория си опит дърпа 372,5 кг.

Александър Клюшев успява в опита си със 375 кг, но за съжаление това е последният му успех за вечерта. 37-годишният Руфат Агаев (категория 125 кг) успява с 380 кг. Следва Михаил Кокляев, който няма нужда от представяне. И все пак, 34-годишният спортист от Челябинск е абсолютен двукратен шампион на Русия по безекипировъчна тяга и двукратен победител на “Битката на Шампионите”. Човекът с мускули за повече от 100 кг има и съответстващи на това резултати. Тук той преборва 405 кг гира и никой не очаква нещо по-различно от него.

Подиумът е подготвен за клека на двамата истински титани – Евгени Яръмбаш и Андрей Маланичев. Украинецът поръчва, след загрявката с 420 кг – цели 437,5 кг, но съдиите не зачитат опита. Въпреки това, Яръмбаш не изглежда обезкуражен. След първия си опит с 430 кг, Андрей Маланичев прави опит с 460 кг. Умората от Супер-купата на титаните, само месец преди това, си казва думата. Съдиите не отчитат първото залитане в опита му и разрешават повторение, но съгласно правилата, те отчитат че клекът не е изпълнен с достатъчна дълбочина и опитът се счита неуспешен.

Юлия Зауголова успява на третия си опит на тяга с 235 кг и поставя нов световен рекорд при жените. Алексей Бахирев последва борческия дух на Юлия и прави трети опит с 304 кг, което би подобрило собствения му рекорд. За съжаление, съвсем малко не му достига. Константин Поздеев дърпа на тяга 380 кг и поставя нов световен рекорд в категорията си. Лостът все още е на 380 кг. Андрей Беляев дърпа гирата – ето как мотивираните хора вдигат тежест, четири пъти по-голяма от собственото им тегло. Той поставя нов национален рекорд в категория до 90 кг! Миша Кокляев решава да подобри собствения си рекорд на тяга от 410 кг от “Битката” и заявява 416 кг, но лостът отказва да му се подчини. Четвъртият му опит не успява, предстои да доказва още себе си на следващите състезания.

Клекът е най-труден за преценка за съдиите. Публиката е убедена, че опитите на Яръмбаш и Маланичев са изпълнени правилно и са успешни, въпреки присъдата на съдиите, с главен съдия Борис Шейко.

Четвъртият опит на Юлия Зауголова е обявен за 240 кг и тя успява. Това е рекорд, който едва ли скоро ще бъде счупен!

Гигантът Владимир Калиниченко, който е на 40 години и тежи 160 кг е готов да се бори до края. След двата си успешни опита, Владимир показва своята героична сила, дърпайки 365 кг. Какво му струва това, само той и някои други професионалисти биха могли да разберат!

А пък Константин Поздеев се опитва да постигне бленуваната си цел – да надмине рекорда от 390 кг и слага на лоста 2,5 кг повече – цели 392,5 кг! Но не, пътят до новия рекорд се оказва по-дълъг от очакваното!

В желанието си да стъпи по-високо на пиедестала, Брандон Гас пропуска третия опит и минава направо на четвъртия с 400 кг, отчитайки че най-добрия му досегашен резултат е 380 кг! Жалко, въпреки че, това все пак си е едно прекрасно преживяване! Той получава почетното трето място, след Константин Поздеев. Повтаряйки успехът си от предишната година, големият победител на “Битката на Шампионите – Архангелск 2012” става Андрей Беляев!

Евгени Яръмбаш и Маланичев повтарят опитите си на клек, но съдиите отново не ги зачитат заради дълбочината. В крайна сметка, победата в клека се присъжда на Евгени Яръмбаш за резултата му от 437,5 кг.

Десертът за публиката поднася Михаил Кокляев. Той не получава медали от състезанието, но има най-добрия резултат сред участниците – 405 кг на тяга. Заедно с колегата си и приятел, Александър Клюшев се опитват да дръпнат гира, тежаща 750 кг!

Слава на тези велики спортисти! Титанично състезание и фантастично шоу!

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here