knee wraps

Бинтовете за колене са неизменна част от необходимата екипировка. Възникнали са в тежката атлетика и вече значително са се модернизирали. С течение на времето щангистите са доказали, че употребата на подобни ластични бинтове или специални наколенки значително намалява риска от травми на коленните стави при високи натоварвания. Да разгледаме по-подробно начина на работа на бинтовете и оптималното им приложение.

бинтове за колене

Когато се изпълняват различни упражнения с голямо натоварване, плътно намотаните бинтове понижават значително вероятността да травмирате коленните стави. Смята се даже, че колкото по-плътно са намотани, толкова по-малка е вероятността от нараняване. Още една характерна особеност при употребата на бинтовете е тяхната еластичност. Те се разтягат и свиват заедно с движенията, които правите, затова бинтовете могат да помогнат много при клек, помагайки например, да вдигнете по-голяма тежест.

Купи SBD

Съвкупността от първите две предимства на бинтовете за колене водят до третото им предимство, а именно увеличаване интензивността на тренировките, в случай че не се ползват само на състезания, а и на тренировки. С бинтовете опасността от травми е значително по-малка, следователно може да работите с големи тежести, да правите по-интензивни упражнения и да постигате по-добри резултати. Трябва да отбележим обаче, че макар и плътно намотаните бинтове да дават добра защита, трябва много да внимавате по този въпрос. Ако стегнете много превръзката може да притиснете артерия или някаква връзка, което ще доведе до неприятни последствия.

В днешно време има въведен стандарт за дължината на бинтовете за колене. Дължината им е 2 или 2,5 метра и си остава една и съща за всички бинтове с цел да се уеднаквят възможностите на спортистите, тъй като колкото по-дълъг е бинтът – толкова повече намотки ще се направят и толкова по-голяма е поддържащата сила.

И така, бинтовете не се различават по дължина, но се различават по своята твърдост. Всеки спортист може да избере най-подходящия за себе си. По правило, с увеличаване на професионализма и тежестите спортистите избират все по-твърди бинтове. Те могат да покачат резултата значително. Това се забелязва особено при клек. Няма еднакви препоръки за подбор на бинтове, касае се за лично предпочитание и всеки избира според собствения си опит.

В наше време на пазара има много различни бинтове за пауърлифтинг.

Ластичните бинтове се употребяват отдавна в пауърлифтинга и бодибилдинга и са основен атрибут в екипировката на спортистите. Изследователите са доказвали нееднократно, че всяка напряко (през средата) направена намотка на бинта около капачката на коляното добавя още към максималната тежест, която спортистът може да вдигне. При дължина 2-2,5 м намотките ще бъдат примерно 8-9. Бинтовете помагат температурата на коленете да се поддържа по-висока, което дава възможност на ставата да работи по-добре. Те помагат на спортистите да преминат мъртвата точка и да изместят вниманието си от равновесието към прилагането на сила.

 

 

 

1 коментар

  1. […] Бинтовете за колене са изтъкани еластични ленти,  които на практика предпазват колянната става от сгъване. IPF разрешава бинтове, дълги не повече от 2 м и широки 8 см. Навиват се върху коляното не повече от 15 см над и 15 см под центъра на колянната става и цялата покрита повърхност не трябва да е повече от 30 см. Повечето от останалите федерации, обаче, разрешават употребата на бинтове до 2.5 м дължина. […]

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here