Chris Morgan Benches at Gay Games VII

benchpress

Вдигането от лег по правило влиза в програмата на много състезания и много спортисти от други спортове го използват в подготвителните си периоди

В силовия трибой вдигането от лег обикновено е второто упражнение след клека (squat) и представлява важен етап за успешното представяне в трите дисциплини – клек, лег и тяга. За да се разбере добре техниката за вдигане от лег, първо трябва да се изучат подробно основните му правила.

Купи SBD

По време на изпълнението положението на тялото трябва да е такова, че раменете и бедрата да са като залепени за лежанката, краката да са стъпили здраво на платформата или на блоковете, палците да обхващат лоста обратно на останалите пръсти, т.е. да го “заключат”.

За да се осигури добра опора на краката, спортистът има право за използва специални блокове не по- високи от 30 см; такива се осигуряват на всички международни състезания и се използват по избор. Стъпалата не трябва да се движат, допускат се съвсем незначителни движения.

На платформата може да има не повече от трима, но не по-малко от двама асистенти като предпазна мярка.

След като самостоятелно се заеме правилна позиция, спортистът може да поиска помощ от асистентите да му подадат лоста от стойката. В този случай тежестта се подава при напълно изпънати ръце.

Широчината на хвата, т.е. разстоянието между китките върху лоста, не трябва да е повече от 81 см. Това разстояние се измерва между показалците на ръцете. За контрол, върху лоста се нанасят специални отметки.

В случай, че спортистът има стара травма или някакви други обстоятелства му пречат да използва хват с допустимата широчина, той е длъжен предварително да предупреди съдиите за това; тогава те ще поставят други отметки. Не е разрешен обратен хват.

Движението започва веднага след сигнала. Сигнал се дава след като спортистът снеме лоста от стойката (с помощ или без) и заеме неподвижно положение с лоста при изпънати ръце. От съображения за безопасност, главният съдия може да разпореди лостът да бъде върнат обратно на стойката с ясната команда “да се върне” или “replace”. За сигнал на старта на движението служи ясното спускане на ръцете надолу, едновременно с отчетливо произнесеното “старт”.

След като сигналът за старт е получен, спортистът спуска лоста към гърдите си, където прави отчетлива пауза. Препоръчително е да се използва правилото на една секунда; да държи лоста на гърдите докато преброи “едно”.

Следва команда ”Press” за да започне избутването на лоста нагоре с равномерно движение, разтваряйки ръце в лактите едновременно до фиксиране на лоста с изпънати ръце (lock-out). Следва команда “стойка” или ‘rack’ за връщане на лоста на стойката на лежанката.

Ако спортистът не може да изправи двете си ръце по анатомични причини, той е длъжен да предупреди всички съдии за това преди всеки свой опит.

Надяваме се да сме били полезни. Сподели с приятели.

Коментирай