BE STRONG 2013 - Турнир по Лег с Екипировка

Benchpress event Dimitar Dimitrov Classic 2013

Турнирът се проведе в една категория OPEN, като класирането се определи по Уилкс (вземат се предвид личното тегло и вдигнатата тежест).

Купи SBD

Протоколът „изчезна“ и не мога да ви кажа личното тегло на всеки от състезателите и по колко точки са спечелили за своите вдигнати тежести, но мога да ви кажа поне подреждането и личното тегло (според спомени на състезатели):

1) Тодор Капашиков – 300.0 кг (при лично тегло 109.0 кг)

2) Ивайло Босев – 235.0 (при лично тегло 82.4 кг)

3) Веско Димитров – 237.0 кг (при лично тегло 88.0 кг)

4) Аз, Никола Ночевски – 255.0 кг (при лич. тегло 104.7 кг)

5) Христо Пройнов – 225.0 кг (при лично тегло 86.2 кг)

6) Светозар Янев – вдигаше без екипировка

7) Мариян Димитров – вдигаше без екипировка

8) Филип Ганков – неуспешен на 250.0 кг

9) Андрей Ташев – неуспешен на 315.0 кг (при лично тегло 129.0 кг)

[box border=”full”]Повечто участващи бяха или настоящи или бивши републикански шампиони по лег в техните си категории – Т. Капашиков (шампион в кат. до 120 кг), Ив. Босев (шампион в кат. до 83 кг), Веско Димитров (шампион в кат. до 93 кг), Никола Ночевски (шампион в кат. до 105 кг), Андрей Ташев (шампион в кат. над 120 кг), Филип Ганков (шампион в кат. до 100 кг), Христо Пройнов (вицешампион в кат. до 83 кг)… Което говори достатъчно за нивото на състезанието![/box]

Много силно представяне направиха Тодор Капашиков и Ивайло Босев. Тошко най-накрая след многократни опити успя да преодолее митничната граница „300 кг“ и така да запише името си в най-престижния клуб на легаджиите, вдигнали тази огромна тежест! Пожелаваме у и на официално състезание да повтори, а защо не и да преодолее това си постижение!

Ивайло Босев с всеки следващ опит вдигаше все по-уверено и накрая, в четвърти извънреден опит за публиката, подобри и Републиканския рекорд в кат. до 83 кг! Неофициално, разбира се, но по всичко личи, че на Републиканското по лег догодина ще стане и официално рекордьор в категорията! Ивайло Босев е млад състезател и бъдещето е пред него.

Веско Димитров, не беше в 100%-ова форма, лекувайки контузия и свалил килограми, но с правилна тактика и воля успя да завоюва третото място и стъпи на почетната стълбичка!

Филип Ганков с едва 2 тренировки със специалната фланелка, абсолютно недостатъчни за привкване с нея, направи 3 неуспешни опита като в последния малко не остана да „заключи“ ръцете и да запише сполучлив опит. Но това само амбицира Филип и той обеща сериозно да се заеме да „изчисти“ техниката си и още на следващото състезание да покаже, че не случайно е бил шампион и рекордьор в лега!

Другият голям състезател, който записа „нула“ е известният ни легаджия в свръхтежка категория е Андрей Ташев, Републикански Шампион и Рекордьор в лега, човекът вдигнал най-тежката щанга в България (която и е настощият рекорд на България) – 325 кг! Андрей се завърна след контузия и едногодишно отсъствие от състезателна дейност и все още не е 100% готов, но за предстоящите състезания ще бъде!

Аз, Никола Ночевски, при лично тегло 104.7 кг вдигнах 255.0 кг, което ми отреди 4-то място в крайното класиране. Не беше възможно да следя как върви класирането по точки и се оказа, че ако се бях „понапънал“ малко можеше и да атакувам почетната стълбичка… Живот и здраве, човек се учи от грешките си!

[box type=”info”]Тук можеш да разгледаш и тренировъчния ми лог[/box] 

Ето и третия ми опит на 255кг


Накрая, сега като се замисля се повтори класирането от Републиканското по Лег (от 02.06.2013 г. в Дупница ) за абсолютен шампион – там първи стана Тодор, втори Веско, трети аз, а сега м/у Тодор и Веско се „вклини“ Ивайло!

Относно състезанието, мисля че това е пътя за организиране на турнири по лег за да има по-голям зрителски интерес и посещаемост – да са част от програмата на други спортни събития и състезателни прояви. Лошото е обаче, както и се получи, евентуалното забавяне от предшестващите прояви – например, стронг-фита ни забави с 40 мин. и ние стояхме облечени с фланелките и минали загрявката, което смятам ни се отрази на всички в постиженията…

Много добър знак за развитието на интереса към спорта е повишаването на наградния фонд, заслуга за което има най-вече Румен Христов (спортни зали „ФЛЕКС“). Турнирът имаше и доста „трески за дялане“, които организаторът разбира и обеща още за следващото издание догодина да бъдат изчистени и наградите още по-големи! Така че вече го очакваме с нетърпение!

П.П. Добавям и видео с целия турнир, вкл. и награждаването (благодарение на потребителя като се извинявам предварително за липсата на опитите на Хр. Пройнов, Светозар Янев, Мариян Димитров и на Веско Димитров!

Награждаване

 

1385863_565758180164727_1854793482_n

Купи си Трибойска Екипировка

2 КОМЕНТАРИ

  1. Поздравления на Никола за статията и Тодор Капашиков за тежката щанга… 300кг си е доста сериозна цифра

коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here