клек

Клека е дядото на всички упражнения с тежести. Това е може би най-основното и най-базово упражнение с най-голям цялостен ефект. Има една поговорка от миналото:

„Ако искаш сила – клякай, ако искаш маса – клякай, ако искаш да топиш мазнини – клякай“.

Всичко това е вярно в най-голяма степен. Клек, тяга, лег – това е светата троица на желязната игра.

Купи SBD

Клека трябва да е в основата на всяка една тренировка, както за маса така и за релеф. Невероятно е колко много е подценено това упражнение в днешно време. Постоянно се измислят оправдания – боли ме кръста, ще ми порасне задника и т.н.

Това са глупости, повечето хора си търсят причина за да не правят това упражнение.Избягват го защото е тежко,нужна е пълна концентрация и трябва да се вложат върховни усилия за изпълнението му.

inov8_imgВсъщност днес в залите почти няма къде да се прави клек, няма хубави стойки, няма подиуми, няма силови клетки – те не са на почит. Днес фитнес индустрията е развита до най-висока степен, но това не е от съществена полза за никой.В днешно време бодибилдига се превърна във фитнес, а разликата между двете е огромна.

Преди много години, всеки един който се е захванал да вдига тежести е постигал резултат – защо ли? Тогава не е имало модерни зали с модерните машини, модерните добавки и ….. модерните „вълшебства“. Тогава хората са тренирали с базови упражнения, вдигали са и са клякали със сериозни щанги.

Клека натоварва цялостно бедрата, разбира се лъвския пай от натоварването се пада на предната част, но и задната част на бедрата акумулира не малко натоварване. Косвено се натоварват прасците и кръста, а ако се прави клек по метода на 20-те повторения натоварването върху цялото тяло и цялостния ефект е уникален.


коментирай

Please enter your comment!
Please enter your name here